ICE L

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ICE L
ICE L
Type Talgo 230
Aantal 79
Fabrikant Talgo
Exploitant DB Fernverkehr, NS
Bouwjaar 2019-
Aantal delen 17
Assen 20 (zonder locomotief)
Spoorwijdte 1435 mm (normaalspoor)
Massa 425 t
Lengte over buffers 236 m (zonder locomotief)
Maximumsnelheid 230 km/h
Dienstsnelheid 140 km/h (ATB-EG)
160 km/h (PZB90)
230 km/h (LZB, ETCS)
Vloerhoogte 76 cm
Aantal zitplaatsen 562
Treinbeïnvloeding PZB90, LZB, ATB-EG, ETCS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Verkeer & Vervoer

De ICE L is een type langeafstandstrein van DB dat 230 km/u kan rijden en volgens plan vanaf 2024 in dienst komt op het ICE-netwerk in Duitsland, Nederland, Denemarken en Oostenrijk. Het gaat om lagevloertreinen (vandaar de letter L, voor low floor) Talgo 230 van de Spaanse fabrikant Talgo. Deze trein stond eerder bekend onder de werknaam ECx.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2015 meldde Deutsche Bahn dat het langeafstandstreinen wilde kopen, geschikt voor hogere snelheden dan de bestaande Intercity 2 dubbeldekstreinen (160 km/u). Het type moest geschikt zijn voor internationale routes en ook op niet-geëlektrificeerde routes ingezet kunnen worden. De uitnodiging tot inschrijving voor een raamcontract werd in maart 2017 gepubliceerd.[1]

In februari 2019 tekende Deutsche Bahn de raamovereenkomst met Talgo voor de levering van maximaal 100 treinen. Er werden toen 23 treinen besteld voor levering tot 2025, voor ongeveer € 550 miljoen. In mei 2023 werd een tweede bestelling van 56 treinen gedaan.

Midden maart 2019 werd de nieuwe trein onder de werknaam ECx aan het publiek gepresenteerd. De fabrikant noemt dit type Talgo 230.

Begin 2022 werd aangekondigd dat de eerste rijtuigen pas in 2024 zouden worden geleverd en de locomotieven van de serie 105 pas in 2025 (in plaats van 2023), wegens de coronapandemie. Vanwege deze vertragingen zal de NS voorlopig Vectron-locomotieven huren en inzetten op het traject Berlijn-Amsterdam. Daarnaast werd de koppeling gewijzigd in het ÖBB-WTB-systeem om de Talgo-treinen met meer locomotiefseries te kunnen gebruiken. DB en ÖBB hebben dit systeem afgesproken zodat een zekere standaardisatie wordt bereikt. Ook de Talgo-treinen van DSB krijgen deze koppelingen.

Voor gebruik op de niet-geëlektrificeerde routes naar Oberstdorf en Westerland (Sylt) is DB van plan Siemens Vectron Dual Mode-locomotieven in te zetten.[2]

In juli 2023 werden de eerste rijtuigen in Duitsland geleverd.

Bouw en uitrusting[bewerken | brontekst bewerken]

Zicht op het interieur van het eerste ICE L-prototype

In tegenstelling tot de ICE 3 en 4 is een ICE L geen treinstel, maar een trek-duwtrein die dus door een locomotief wordt getrokken of geduwd. De afzonderlijke Talgo-rijtuigen kunnen echter alleen in werkplaatsen en met behulp van hulpaandrijvingen worden gescheiden.

De treinstammen zijn ontworpen voor een maximale snelheid van 230 km/u en bestaan bij levering elk uit 15 middenrijtuigen, een eindrijtuig en een stuurstandrijtuig. Daarmee bestaat een 235 meter lange treinstam uit 17 rijtuigen, en die zijn, typisch voor Talgo, aan de uiteinden verbonden met het naburige rijtuig door een wielstel met aan elke zijde één wiel, wat de doorlopend lage vloer mogelijk maakt. Alleen de twee rijtuigen aan de uiteinden hebben aan de kant van de koppeling wel een klassiek draaistel met twee assen zodat een trein 20 assen heeft, plus de vier assen van de 19,5 meter lange elektrische meersysteemlocomotief van Talgo. De tussenrijtuigen zijn met dit Talgo-systeem opmerkelijk korter dan gangbare types rijtuigen.[3]

De vloer is bijna overal 76 cm hoog. Enkel de twee langere rijtuigen aan de uiteinden hebben boven het draaistel, aan het treinuiteinde, een hogere vloer.

De treinen bieden daarmee een traploze doorgang en (als eerste ICE-trein) traploos in- en uitstappen bij een perronhoogte van 76 cm. De treinen zijn daardoor zowel in Duitsland als in Nederland barrièrevrij toegankelijk. Volgens DB en het Duitse Ministerie van Verkeer en Digitale Infrastructuur moeten in de toekomst alle aanbestedingen voor nieuwe voertuigen in het Duitse langeafstandspersonenvervoer voldoen aan deze vereisten voor instap en doorgang.

In plaats van de meegeleverde Talgo-locomotieven kunnen ook andere diesel- of elektrische locomotieven de rijtuigen trekken.

Het buitenontwerp is veranderd ten opzichte van het ontwerp uit 2019. De treinen hebben drie rolstoelplaatsen, acht fietsplaatsen en een aparte peuter- en gezinsruimte met speelhoek. Volgens Deutsche Bahn worden ze uitgerust met wifi en het ICE-entertainmentportaal, een actueel passagiersinformatiesystemen en ruimte voor bagage. Ze krijgen een boordrestaurant volgens de DB-standaard.

In het interieur is er indirecte ledverlichting.

Geplande inzet[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk wilde DB vanaf december 2023 de eerste Talgo-treinen inzetten op de IC-lijn 77 Berlijn - Amsterdam, die elke twee uur rijdt. Dit traject wordt met deze treinen 30 minuten sneller afgelegd dan met de eerder gebruikte treinen.

Door leveringsproblemen bij Talgo is de ingebruikname uitgesteld, waarschijnlijk tot oktober 2024.

Het is de bedoeling om de treinen daarna ook in te zetten op de toeristische verbindingen Keulen - Oberstdorf en vanuit Berlijn, Karlsruhe en Keulen naar Westerland (Sylt).

In mei 2023 werd samen met de tweede bestelling aangekondigd dat de treinen bijkomend ook op andere lijnen in heel Duitsland, en grensoverschrijdend naar Wenen en Kopenhagen zullen worden ingezet.

DSB[bewerken | brontekst bewerken]

Naast DB heeft ook de Deense spoorvervoerder DSB bijna identieke Talgo 230-rijtuigen gekocht: samen 16 stellen van 15 rijtuigen. Deze zullen ingezet worden tussen Kopenhagen en Hamburg en werden geleverd vanaf 2023.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel ICE L op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.

  1. Lieferungen - 79173-2017 - TED Tenders Electronic Daily. ted.europa.eu. Geraadpleegd op 22 mei 2023.
  2. (en) [DE DB Fernverkehr: Vectron Dual Mode for ICE-L and rescue services [updated]]. Railcolor News (22 september 2022). Gearchiveerd op 22 mei 2023. Geraadpleegd op 22 mei 2023.
  3. ICE L op YouTube