IJle dravik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
IJle dravik
Pluim
Pluim
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie:Pooideae
Geslachtengroep:Bromeae
Geslacht:Bromus (Dravik)
Soort
Bromus sterilis
Linnaeus[1] (1753)
Anisantha sterilis - Oslo botanical garden - IMG 8879.jpg
Afbeeldingen IJle dravik op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
IJle dravik op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

IJle dravik (Bromus sterilis[1], synoniem: Anisantha sterilis) is een eenjarige tot tweejarige plant, die behoort tot de grassenfamilie. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend en stabiel of toegenomen. IJle dravik is in Europa een archeofyt. Verder komt de soort van nature voor in Zuidwest-Azië en Noordwest-Afrika. De soort is vanuit Europa verder verspreid naar Noord-Amerika en Australië. Het aantal chromosomen van ijle dravik is 2n = 14.

De plant wordt 15 - 120 cm hoog en vormt kleine zoden. De 4 – 20 cm lange en 3 - 5 mm brede bladeren zijn zacht behaard, de bladscheden zijn min of meer behaard. Het getande tongetje is 2,2 mm lang.

Tongetje

IJle dravik bloeit in mei en juni met een ijle, losse, 10 - 15 cm lange pluim, waarvan de takken naar voren gerichte tandjes hebben. Aan de lange takken zitten 1 - 2 (3) aartjes, die gewoonlijk onbehaard zijn. De aartjes hangen in waaierachtige bundels over naar alle zijden of naar een zijde. Het aartje inclusief de naald is 4 - 6 cm lang. Een aartje bevat 4 - 10 bloemen. Het onderste, zeer smalle kroonkafje van de onderste bloem is 13 - 23 mm lang met een langere kafnaald. Het bovenste kelkkafje is 10 - 18 mm lang en het onderste 11 mm. Het onderste kelkkafje heeft één nerf, het bovenste drie nerven. De oranjegele helmknoppen zijn 1 - 1,5 mm lang.

Aartjes

De vrucht is een graanvrucht.

IJle dravik komt voor op vochtige tot droge, voedselrijke grond op akkerland, langs heggen, in struikgewas en in bermen.

Namen in andere talen[bewerken]

  • Duits: Taube Trespe
  • Engels: Barren brome, Poverty brome
  • Frans: Brome stérile

Externe link[bewerken]