ISO 3103

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

ISO 3103 is een standaard die gepubliceerd is door de International Organization for Standardization (gewoonlijk ISO genoemd). Het specificeert een gestandaardiseerde methode om thee te zetten, oorspronkelijk in 1980 als BS 6008:1980[1] vastgelegd. Hij was geschreven door ISO Technical Committee 34 (Voedsel producten), Sub-Committee 8 (Thee).

De samenvatting luidt:

De methode bestaat uit het extraheren van oplosbare stoffen in gedroogde theebladeren zich bevindend in een porseleinen of aardewerken pot door middel van vers kokend water, het schenken van deze vloeistof in een witte porseleinen of aardewerken pot, het onderzoeken van de organoleptische eigenschappen van het geïnfundeerde blad, en van de vloeistof met of zonder melk of suiker of beiden.

Deze standaard is niet bedoeld om de enige goede manier van theezetten te beschrijven, maar vooral voor het hoe thee te zetten "voor gebruik in zintuigtesten". Een voorbeeld van zo'n test is een smaaktest om vast te stellen welk mengsel thee gekozen moet worden voor een bepaald merk om een consistent smakend brouwsel te houden van oogst tot oogst.

De standaard beveelt aan kokend water aan de theebladeren toe te voegen, en de thee 6 minuten te laten trekken.

De standaard leverde het British Standards Institution in 1999 de Ig Nobelprijs voor literatuur op.

Concurrerende standaard[bewerken]

In 2003 publiceerde de Royal Society of Chemistry een persbericht getiteld How to make a Perfect Cup of Tea. (en)

Referenties[bewerken]

Externe links[bewerken]