Naar inhoud springen

Westelijke vale spotvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Iduna opaca)
Westelijke vale spotvogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Westelijke vale spotvogel
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Acrocephalidae
Geslacht:Iduna
Soort
Iduna opaca
(Cabanis, 1851)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Westelijke vale spotvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De westelijke vale spotvogel (Iduna opaca synoniem: Hippolais opaca) is een zangvogel uit de familie van Acrocephalidae. Hoewel hij spotvogel wordt genoemd, lijkt hij meer op een kleine karekiet of een tuinfluiter.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De westelijke vale spotvogel broedt op het Iberisch Schiereiland. In de winter trekt hij naar de Afrikaanse savanne ten noorden van de evenaar in West- en Midden-Afrika.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort is sinds de eeuwwisseling uit het geslacht Hippolais gehaald en geplaatst in het geslacht Iduna. Daarna is de soort gesplitst in twee soorten, de westelijke vale spotvogel (Iduna opaca) en de oostelijke vale spotvogel (I. pallida).[2]

Zowel de overgang naar een ander geslacht als de splitsing zijn nog geen gemeengoed. De IUCN meldt nog steeds de oude geslachtsnaam. Deze soortsplitsing komt niet voor in Howard and Moore Complete Checklist of the Birds of the World, derde druk 2003. Daar wordt de deze soort als ondersoort I. pallida opaca beschouwd.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd. Men veronderstelt dat de soort in aantal stabiel is. Om deze redenen staat de westelijke vale spotvogel als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]