Etonogestrel implantatiestaafje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Implanon)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Implanon in verpakking
Verwijderde implanon
Inbrengen van Implanon
Verwijderen van Implanon

Het etonogestrel implantatiestaafje (ook wel bekend onder zijn merknaam Implanon) is een wit, buigzaam staafje van 4 centimeter lang en 2 millimeter dik, dat onderhuids ingebracht wordt aan de binnenzijde van de bovenarm van de vrouw en is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen. Dit inbrengen dient door een geoefend arts te geschieden.[1]

Werking[bewerken]

Het etonogestrel implantatiestaafje heeft een remmende werking op de eisprong; er komt geen eicel vrij tijdens de menstruatiecyclus van de vrouw. Verder zorgt het ervoor dat zaadcellen moeilijk door de slijmprop in de baarmoederhals kunnen doordringen en wordt de baarmoeder minder geschikt gemaakt voor het innestelen van de eicel doordat het baarmoederslijmvlies verminderd groeit. Hierdoor kan de menstruatie verminderen of zelfs uitblijven.
De remming van de eisprong begint binnen een dag na inbreng van het staafje en houdt 2 tot 3 jaar aan.

Samenstelling[bewerken]

Etonogestrel is de werkzame stof in het implantaat. Deze stof is een vrouwelijk progestageen hormoon, dat ongeveer dezelfde werking heeft als het natuurlijke hormoon progesteron, ook wel bekend als het zwangerschapshormoon. Het implantatie staafje bevat 68 milligram van deze werkzame stof, waarvan dagelijks zo'n 25-45 microgram van in het lichaam terechtkomt: in week 5/6 kan dit nog 60-70 microgram zijn.

Mogelijke bijwerkingen[bewerken]

Borstkanker[bewerken]

Bij alle vrouwen kan borstkanker ontstaan, ongeacht of ze wel of geen hormonale anticonceptie gebruiken. Bij vrouwen die een anticonceptie pil gebruiken wordt iets vaker borstkanker geconstateerd dan bij niet-pilgebruiksters van dezelfde leeftijd. Als vrouwen met de anticonceptie pil stoppen dan neemt het risico weer langzaam af, zodat het 10 jaar na het stoppen hetzelfde is als voor niet-pilgebruiksters. Borstkanker komt zelden voor beneden de 40 jaar maar het risico wordt groter bij hogere leeftijd.

Trombose[bewerken]

Trombose is de vorming van een bloedstolsel waardoor een bloedvat kan worden afgesloten. Trombose treedt soms op in een van de diepgelegen aderen van het onderbeen (diepe veneuze trombose). Als het stolsel loslaat, kan het terechtkomen in de slagaderen van de longen en daar een bloedvat afsluiten (longembolie). Diep veneuze trombose komt zelden voor als bijwerking van Implanon®.

Overige bijwerkingen[bewerken]

  • Onregelmatig bloedverlies of uitblijven van menstruatie
  • Hoofdpijn of migraineaanvallen
  • Pijnlijke, grotere of gespannen borsten
  • Huidafwijkingen
  • Stemmingswisselingen*
  • Griepachtige verschijnselen, malaise
  • Vasthouden van vocht
  • Blaasontsteking
  • Gewichtstoename- of afname
  • Maag- en darmklachten

Producent[bewerken]

Implanon wordt gemaakt door Organon.

Externe link[bewerken]