Indische meelmot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Indische meelmot
Volgroeide mot
Volgroeide mot
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Pyralidae (Snuitmotten)
Geslacht:Plodia
Soort
Plodia interpunctella
Hübner, 1813
Afbeeldingen Indische meelmot op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Indische meelmot op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Indische meelmot (Plodia interpunctella) is een zogenaamde voorraadmot die verspreid over de gehele wereld voorkomt. Een mot (nachtvlinder) is vooral 's nachts actief en vliegt vooral rondom lichtbronnen. Anders dan de (larve van de) klerenmot doet de voorraadmot zich niet te goed aan textiel maar aan granen, diervoer en zelfs cacao. Zelfs polyethyleen kan de mot verteren, waardoor ze zich door plastic verpakkingen heen kunnen vreten.[1]

De larve spint een soort rag in deze vezelrijke producten. De larve groeit uit tot een rups van zo'n 12 millimeter en spint dan een zijden cocon waar ze zich kan verpoppen.

De Indische meelmot is ongeveer 1 centimeter groot en heeft, als hij stilzit en zijn vleugels tegen zijn lijf aan heeft, een rood bruin uiterlijk met achter zijn kopje een crèmewitte band. Heeft de mot zijn vleugels echter uitgeslagen dan blijken zijn vleugels crèmekleurig te zijn met op de buitenste vleugeluiteinden een rood bruin uiteinde.

Bestrijding[bewerken]

Het is een hele klus om de meelmot uit de woning te verdrijven. Allereerst is het van belang de gehele geïnfecteerde voedselvoorraad te verwijderen en vervolgens de opslagplaatsen goed schoon te maken, ook in de kieren en naden. De uitgevlogen mannetjesmotten kunnen met feromoonvallen worden gevangen.[2]

Het verwijderen kan geschieden met azijn. De meelmot kan daar niet tegen. Ook essentiële oliën van onder meer lavendel zijn geschikt om de mot weg te houden uit voorraadkasten. Na circa 1 maand – de ontwikkelingsfase van deze mot – kan pas worden gezegd of de verdelging van de voorraadmot gelukt is. Indien deze behandeling niet werkt, is het inschakelen van deskundige hulp noodzakelijk.

Afbeeldingen[bewerken]