Inhuldigingsmedaille 2013

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Damesmodel, voorzijde
Achterzijde

De Inhuldigingsmedaille 2013 is een Nederlandse koninklijke onderscheiding[1] die wordt toegekend ter gelegenheid van de inhuldiging van Willem-Alexander als koning der Nederlanden op 30 april 2013.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Koninklijk Besluit van 24 april 2013 werd deze medaille ingesteld. Bij voorgaande inhuldigingen werd een soortgelijke herinneringsmedaille toegekend, zoals de Inhuldigingsmedaille 1980, de Inhuldigingsmedaille 1948 en de Inhuldigingsmedaille 1898. De medaille wordt toegekend "aan personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de inhuldiging, welke bijdrage hun dagelijkse werkzaamheden betekenisvol te boven gaat. Voorts wordt deze herinneringsmedaille toegekend aan een beperkt aantal personen die aanwezig zijn bij de inhuldigingsplechtigheid". Er behoort een oorkonde bij.

De toekenning geschiedt, zo bepaalt het Koninklijk Besluit, "op voordracht van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, of in voorkomend geval op voordracht van de Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties".

Vorm[bewerken | brontekst bewerken]

De medaille is van zilver, rond en heeft een middellijn van 30 mm. Op de voorzijde staat het portret van de koning naar links en op de keerzijde een gekroond monogram met de letters W en A, de tekst '30 april 2013' en rondom 'Willem-Alexander Koning der Nederlanden'. Het ontwerp is van Hans van Houwelingen.

Draagwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het bijbehorende lint
Het bijbehorende lint

De medaille wordt op de linkerborst gedragen aan een 27 millimeter breed oranje moiré lint, met in het midden vier verticale nassaublauwe banen, elk van 2 millimeter breed en 2 millimeter uiteen. Daarmee wordt de traditie van de eerdere inhuldigingsmedaille gevolgd die drie van deze strepen had. De medaille kan ook in verkleinde vorm aan het lint worden gedragen, of alleen het lint. Vrouwen mogen de onderscheiding ook aan een strik van het lint op de linkerschouder dragen.