Moirépatroon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Onbedoeld moiré op een foto van een kerkgevel in Vianen
Een moirépatroon kan ontstaan door de rotatie van twee sets parallelle lijnen

Een moirépatroon is een interferentiepatroon dat ontstaat als twee sets met lijnen over elkaar heen gelegd worden onder een iets verschillende hoek, of als zij een iets verschillende lijnafstand hebben. De term komt van het Franse moiré, oorspronkelijk een soort zijde, maar tegenwoordig ook wel van katoen of kunstzijde, met een waterachtig uiterlijk.

Ontstaan[bewerken]

Moirépatronen kunnen ontstaan als meerdere gelijksoortige patronen op elkaar geprojecteerd worden, bijvoorbeeld als twee dunne stoffen, zoals zijde of vitrage, die over elkaar heen worden gelegd, maar ook als een reeds gerasterde (kranten)foto nogmaals afgedrukt wordt en daarmee nogmaals gerasterd wordt, of als lijnen op papier of op een computerscherm worden getekend. Doordat de lijnen of punten van de twee rasters op sommige plaatsen naast elkaar staan, op andere plaatsen over elkaar heen vallen, ontstaat een patroon van lichte en donkere banden, die boven op de onderliggende lijnen geprojecteerd lijken. Complexere moirépatronen ontstaan als de lijnen gebogen zijn, of niet volledig parallel. Van moirépatronen wordt gebruikgemaakt in de popart.

Moirépatronen komen vaak voor als ongewenste neveneffecten van digitale beelden. Zo kan een moirépatroon optreden als de horizontale streepjes van een overhemd van een presentator op de televisie interfereren met de lijnen van de tv. Het moiré-effect is een speciaal geval van aliasing, dat ontstaat doordat er te weinig samples genomen worden van een fijn patroon.

Nuttig gebruik[bewerken]

Op het portret van deze edelman uit 1745 door Maurice Quentin de La Tour is het moirépatroon van zijn zijden kleding goed te herkennen
Moirépatroon door iets verschillende afstand van de lijnen
Moirépatroon door de lijnen onder een kleine hoek te zetten

Moirépatronen kunnen sterk variëren bij slechts kleine veranderingen in de geometrie van beide rasters.

In de fabrikagetechniek worden moirépatronen gebruikt om microscopische rek in materialen te vinden. Door het netwerk te deformeren ten opzichte van een referentie en door het moirépatroon te meten, kunnen de spanningsniveaus en patronen van rek worden afgeleid. Dit is een aantrekkelijke techniek, omdat de zichtbaarheid van het moirépatroon veel groter is dan de afwijkingen die het veroorzaken.

Bij de navigatie van schepen bestaan er bakens die met een moirépatroon de afwijking van de gewenste koers aangeeft. Dergelijke bakens staan bijvoorbeeld bij bruggen en sluizen om de ideale aanvaarroute te markeren. Het baken laat een ">>" patroon zien als het schip te ver naar links afwijkt en "<<" als het schip aan de rechterkant van de lijn zit. Als het schip op de lijn zit is het patroon "||".

Voorkomen[bewerken]

Door het gebruik van de exacte rasterhoeken (C 15°, K 45°, M 75° en Y 90 of 0°) wordt dit effect opgelost en verkrijgt men een perfect beeld.

Exacte rasterhoeken kunnen echter, in uitzonderlijke gevallen, ook een vorm van moiré bekomen (bijv. bij het rasteren - en drukken - van gordijnpartijen in gedrukte foto's). Hiervoor wordt meestal een andere, dure technologie gebruikt : Kristalrasteren. Bij het kristalrasteren worden ovale of ronde rasterpunten digitaal (al dan niet random) gescatterd.