Issam Sartawi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Issam Sartawi (1979)

Issam Sartawi (Arabisch: عصام السرطاوي; 1935–; april 1983) was een van de leden van het eerste uur van de Palestine Liberation Organization (PLO) en cardioloog. Hij zocht naar een rechtvaardige vrede met Israël op basis van een Tweestatenoplossing. Hij behoorde tot de gematigde vleugel en was getrouwd met Widad Sartawi.

Afgestudeerd op de medische faculteit van de universiteit van Bagdad , specialiseerde hij zich in cardiologie en haalde zijn MD in de VS.. In 1967 keerde hij terug naar Palestina , waar hij lid van Fatah werd en hielp de Palestijnse afdeling van de Halve Maan oprichten.

Nadat het Israëlisch Vredesberaad (Israeli Council for Israel-Palestine Peace) , bestaande uit meer gematigde zionistische Israëliërs, o.w. Matti Peled, in de jaren ’70 publieke bekendheid had gekregen, namen gematigde sleutelfiguren uit de PLO contact op. Zo kwam het dat Matti Peled, de bekende generaal uit de Zesdaagse oorlog, in contact kwam met Issam Sartawi, adviseur “Europa en Noord-Amerika” van Yasser Arafat. Zij – en hun vrouwen - werden vrienden en …partners voor de vrede. Matti’s zoon Miko Peled schrijft in zijn boek[1] hoe zij elkaar geregeld ontmoetten in Europa (bijvoorbeeld Parijs , gesponsord door premier Pierre Mendès France ) en Noord Afrika en dat Bruno Kreisky (Joods en destijds kanselier van Oostenrijk) en Landrum Bolling , Quaker en vredesactivist, vele van deze ontmoetingen faciliteerden. Deze ontmoetingen moesten geheim blijven, omdat zij tijd nodig hadden voor hun onderhandelingen, bovendien konden ze levensgevaar opleveren voor beiden. Als Sartawi Peled belde gebruikte hij zijn codenaam “de Vriend”.

In 1979 kregen hij en de Israëlische onderhandelaar Aryeh Eliav de Bruno Kreiskyprijs uitgereikt voor hun zoeken naar een uitweg uit het Israëlisch-Palestijnse conflict.

In 1983 – kort nadat Arafat en de PLO uit Beiroet waren verdreven – bezocht Peled met een delegatie van het Vredesberaad Arafat in het nieuwe PLO-hoofdkwartier bij Tunis. Daar waren ook Mahmoud Abbas en Issam Sartawi. De toen gemaakte groepsfoto haalde de pers. Niet lang daarna, op 10 april van dat jaar, werd hij vermoord. Dit gebeurde tijdens een congres van de Socialistische Internationale in Albufeira in Portugal , waarvoor Mario Soares (hopend op een opening naar de Israëlische socialisten) de PLO als waarnemer had uitgenodigd. Het congres zou eerst in Sydney worden gehouden, maar de Australische socialisten waren tegen de aanwezigheid van de PLO. De groep van Abu Nidal zou de moord hebben geclaimd. Veel blijft tot op heden onopgehelderd.