Uri Avnery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Uri Avnery

Uri Avnery, Hebreeuws: אורי אבנרי, geboren als Helmut Ostermann, (Beckum (Duitsland), 10 september 1923) is een Israëlische journalist, politiek activist en voormalig parlementslid (hij zat van 1965 tot 1973 en van 1979 tot 1981 in de Knesset).

Avnery emigreerde in 1933 toen de nazi's in Duitsland aan de macht kwamen naar het toenmalige Britse mandaatgebied Palestina. Als militante zionist sloot hij zich aan bij de Joodse strijdgroep Irgoen. Ook vocht hij mee in de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog van 1948-1949 waarbij hij zwaargewond raakte.

In de jaren vijftig en zestig was hij uitgever en redacteur van een weekblad, Haolam Haze (Deze Wereld), dat veel kritiek op de centrumlinkse regeringen uitoefende, en daarbij belangrijke affaires aan het licht bracht. Hij werd tweemaal als parlementslid verkozen. Zijn lijst had dezelfde naam als zijn weekblad.

Na het beëindigen van zijn functie als redacteur, legde hij zich toe op links georiënteerd buitenparlementair activisme en richtte hij de Gush Shalom op, een vredesbeweging die hij tot op de dag van vandaag aanvoert. In dat kader verschijnt hij regelmatig in het nieuws. Gush Shalom sprak over een tweestaten-oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict, lang voordat dit idee werd aangenomen door de centrumlinkse en centrumrechtse partijen in Israël.

Avnery was de eerste Israëliër die in de jaren tachtig de Palestijnse PLO-leider Yasser Arafat in zijn hoofdkwartier in de Libanese stad Beiroet opzocht. Sindsdien (en tot de dood van Arafat) heeft hij altijd een goed contact met Arafat onderhouden.

Externe link[bewerken]