Isérables

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Isérables
Gemeente in Zwitserland Vlag van Zwitserland
Wapen van Isérables
Isérables (Zwitserland)
Isérables
Situering
Kanton Wallis
District Martigny
BFS/OFS/UST-code 6134
Soort gemeente Gemeente
Coördinaten 46° 10′ NB, 7° 15′ OL
Algemeen
Oppervlakte 15,3 km²
Inwoners
(31-12-2013)
879
Hoogte 1106 m
Overig
Postcode 1914
Website www.iserables.ch
Detailkaart
Kaart van de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland

Isérables is een dorp in Zwitserland. Het ligt in de bergen boven het Rhônedal, het kanton waar Isérables in ligt is Wallis. Isérables ligt steil op de helling, vanuit het Rhônedal is het duidelijk te zien. Dat komt vooral door de ligging 600 m hoger op de helling van een zijdal van het Rhônedal. Het ligt tussen de boomgaarden.

Isérables heeft nog zijn oude karakter van een bergdorp. Dat komt doordat door dit hoogteverschil Isérables altijd moeilijk te bereiken is geweest. Alle last moest omhoog worden gedragen. Pas in de jaren 70 werd er een weg vanuit het dal aangelegd naar Isérables.

In 1942 werd een teleferique naar Isérables gebouwd. Deze teleferique komt vanuit Riddes in het Rhônedal omhoog. In 2009 werden de beide gondels van deze lift vervangen door nieuwe. Omdat er in Isérables geen mogelijkheid tot skiën is, zijn er daar ook geen accomadaties voor. De omliggende bergen liggen in het skigebied van Verbier, les Quatre Vallées. Iets meer dan 700 m hoger stroomt door het bos de Bisse de Saxon.