Martigny (Zwitserland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Martigny
Gemeente in Zwitserland Vlag van Zwitserland
Wapen van Martigny
Martigny (Zwitserland)
Martigny (Zwitserland)
Situering
Kanton Wallis
District Martigny
BFS/OFS/UST-code 6136
Soort gemeente Stad
Coördinaten 46° 6′ NB, 7° 4′ OL
Algemeen
Oppervlakte 24,9 km²
Inwoners 17.215
Hoogte 471 m
Overig
Postcode 1920
Website (fr) www.martigny.ch
Detailkaart
Kaart van de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland

Martigny is een stad in Zwitserland, de tweede stad van het kanton Wallis. Het is onder andere bekend, omdat het op de route naar Verbier en naar de Grote Sint-Bernhardpas ligt.

Ligging[bewerken]

Martigny ligt tegen het Rhônedal aan, op de plaats waar de Rhône globaal een bocht vanuit het oosten naar het noorden in de richting van het Meer van Genève maakt. Martigny ligt daar langs de rivier de Dranse, die uit de bergen van de kant van Verbier en de Grote Sint-Bernhardpas komt en na Martigny in de Rhône uitkomt.

Het karakter van Martigny wordt bepaald door de ligging tussen de bergen. De bergen om Martigny zijn de Walliser Alpen, les Diablerets en de Dents du Midi.

Martigny
De Pont de la Bâtiaz over de Dranse
Start Tour vanuit Martigny

Martigny is een verkeersknooppunt. Het ligt aan de voet van de Grote Sint-Bernhardpas naar Italië naar het zuiden en aan de voet van de Col de la Forclaz naar Chamonix in Frankrijk naar het westen. Al het verkeer, dat van het Rhônedal over de weg naar deze passen of naar Verbier gaat, komt door Martigny. Langs de oude weg door Martigny naar deze passen ligt het centrale plein. Dat is vooral een voetgangersgebied, er is daar maar beperkt doorgaand autoverkeer mogelijk. Martigny wordt ontsloten door de spoorlijnen Lausanne - Brig, Martigny - Châtelard en Martigny - Orsières met de stations Martigny, Martigny-Bourg en Martigny-Croix.

De gemeente Martigny is op 1 augustus 1964 in zijn huidige vorm ontstaan door de fusie van de toenmalige zelfstandige gemeenten Martigny-Ville, het huidige centrum, en Martigny-Bourg. Ook Martigny-Bourg is nog duidelijk te herkennen. Martigny-Combe ligt ten opzichte van Martigny langs de Dranse stroom op. Zij vormen samen één stad, hoewel het twee aparte gemeenten zijn. Tegen de Col de la Forclaz op ligt in Martigny-Combe het deel van Martigny waar de helling het meeste stijgt.

Geschiedenis en cultuur[bewerken]

De voertaal is het Frans. Het embleem van Martigny is een minotaurus. Martigny was al in de tijd van de Romeinen een vestingstad, het heette toen Octodurus. In 57 v.Chr. hielden de Romeinen er onder aanvoering van Servius Galba stand bij een belegering van hun vesting. In de 2e eeuw was de vestingstad het grootst. Uit die tijd dateren de funderingen van Romeinse huizen aan de rue du Forum en het amfitheater, dat in 1978 grondig is gerestaureerd.

Reeds in de 4e eeuw bestond er in Martigny een bisdom. De zetel van dit bisdom verhuisde in de 6e eeuw naar Sion. Sinds de 8e eeuw maakte het bisdom deel uit van de kerkprovincie Tarentaise, uit de streek die nu de Savoye heet.

In de 13e eeuw werd op een strategische plaats een fort met een donjon gebouwd. Vanaf de donjon is er een ver uitzicht op het Rhônedal, naar het oosten en naar het noorden, en kon het verkeer naar de Grote Sint-Bernhardpas worden gecontroleerd.

Voor zijn veldtocht naar Egypte in het jaar 1800 moest Napoleon met zijn leger de Alpen overtrekken. Voor de bergpas om over te steken koos hij de Grote Sint-Bernhardpas. Hij reisde met zijn leger langs het Meer van Genève, aan de kant van Lausanne, en door Martigny. Van 15 tot 20 mei van dat jaar trok zijn leger over de Grote Sint-Bernhardpas. Napoleon verliet op 19 mei Martigny, om zijn leger te volgen.[1]

1rightarrow blue.svg Zie Fondation Gianadda voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In het museum Fondation Pierre Gianadda zijn er behalve de vaste tentoonstellingen wisselende tentoonstellingen van beroemde kunstenaars.

In juli 2006 is in Martigny een tweede museum geopend: het St. Bernhardmuseum. Het nieuwe museum, dat naast het amfitheater ligt, is gewijd aan de Grote Sint-Bernardpas en aan de bekende Sint-Bernardshonden, waarvan er een aantal in het museum rondloopt.

Op 21 juli 2009 startte de 16e etappe van de Tour de France 2009 vanuit Martigny.

Geboren[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties