Jørgen Leth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jørgen Leth (2008)

Jørgen Leth (Aarhus, 14 juni 1937) is een Deens journalist, filmregisseur, schrijver en wielercommentator.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jørgen Leth schreef, na een studie literatuur en antropologie in Århus en Kopenhagen, als journalist voor de krant Aktuelt en later ook voor Politiken. Bij deze kranten was hij recensent van film, theater en jazz en reisde hij rond in o.a. Afrika en Zuid-Amerika. Begin jaren 60 debuteerde hij als schrijver (Gult lys, Geel licht, 1962) en regisseur (de korte film Stopforbud, Stopverbod, 1963) en maakte hij deel uit van het Deense avant-gardemilieu samen met o.a. schilder Per Kirkeby. Zijn bekendste film, Det perfekte menneske (De perfecte mens) maakte hij in 1967.

Een van zijn vele passies is wielrennen en in de jaren 70 en 80 maakte hij een aantal documentaires rondom wielerwedstrijden, waaronder Parijs-Roubaix in 1976 (En forårsdag i Helvede, Een voorjaarsdag in de Hel, 1976). Toen de Deense tv-zender TV 2 in 1988 de Ronde van Frankrijk jaarlijks ging uitzenden, werd Leth een van de vaste commentatoren.

Vanaf 2000 was Leth honorair consul op Haïti, waar hij sinds 1991 had gewoond.

Naar aanleiding van zijn film Det perfekte menneske maakte hij in 2003 samen met Lars von Trier de film De fem benspænd (The Five Obstructions). In dit project moest Leth zijn film vijf keer opnieuw maken, maar telkens met een door Von Trier bedachte beperking.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 verscheen Leths autobiografie Det uperfekte menneske (De onperfecte mens). Hierin vertelt hij in een korte passage over zijn relatie met een 17-jarig meisje op Haïti en zijn fantasieën hierover. In de daaropvolgende door de krant Ekstra Bladet aangezwengelde hetze tegen Leth wordt hij ontslagen als wielercommentator en moet hij zijn post als consul in Haïti opgeven.

Zie de categorie Jørgen Leth van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.