Naar inhoud springen

J. William Fulbright

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
J. William Fulbright
James William Fulbright
Geboren 9 april 1905
Sumner, Missouri
Overleden 9 februari 1995
Washington D.C.
Politieke partij Democratische Partij
Partner Elizabeth Williams
Harriet Mayor Fulbright
Senator voor Arkansas
Aangetreden 3 januari 1945
Einde termijn 31 december 1974
Voorganger Hattie Caraway
Opvolger Dale Bumpers
Afgevaardigde voor Arkansas
3e District
Aangetreden 3 januari 1943
Einde termijn 3 januari 1945
Voorganger Clyde T. Ellis
Opvolger James William Trimble
Portaal  Portaalicoon   Politiek

James William Fulbright (Sumner (Missouri), 9 april 1905 - Washington D.C., 9 februari 1995) was een Amerikaans politicus en senator voor de staat Arkansas.

Fulbright studeerde politicologie aan de Universiteit van Arkansas. Daarna studeerde hij als - zogenaamde Rhodes Scholar aan de Universiteit van Oxford. Vervolgens studeerde hij rechten aan de Universiteit van Washington D.C.. Hij werkte vervolgens als advocaat, waarna hij aan de Universiteit van Arkansas doceerde. Van deze universiteit werd hij in 1939 president. In 1942 werd hij namens de Democraten gekozen tot lid van het Huis van Afgevaardigden en twee jaar later tot senator voor de staat Arkansas.

In de Senaat werd hij een van de invloedrijkste politici op het gebied van de buitenlandse politiek. Hij was in zijn standpunten een typische Zuidelijke Democraat en verzette zich tegen alle initiatieven die op het punt van Civil Rights werden genomen. Op buitenlands politiek terrein toonde hij zich een voorstander van multilaterale samenwerking. Hij verzette zich in een vroeg stadium tegen de Amerikaanse deelname aan de oorlog in Vietnam en bepleitte het nastreven van vrede via onderhandelingen.

Het prestigieuze Amerikaanse uitwisselingsprogramma voor studenten in het Hoger Onderwijs, het zogenaamde Fulbright-programma, werd naar hem genoemd.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1989 ontving hij de Four Freedoms Award voor de vrijwaring van vrees.