Jacana's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door YewBowman (overleg | bijdragen) op 20 apr 2019 om 22:53. (Versie 53662402 van 2001:981:9E95:1:EC04:D93E:954B:F8B5 (overleg) ongedaan gemaakt: geen hoofdletter)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Jacana's
Irediparra gallinacea (Australische jacana)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie
Jacanidae
Stejneger, 1885
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Jacana's op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De jacana's (Jacanidae) vormen een groep tropische watervogels. De familie telt 8 soorten.[1]

Kenmerken

Deze langhalzige moerasvogels worden vooral gekenmerkt door hun zeer lange tenen en nagels, waarmee de spanwijdte van hun voeten net zo groot wordt als de vogels zelf. Dit maakt het hen mogelijk om over drijvende waterplanten te lopen. De wijfjes zijn groter dan de mannetjes, die het broeden voor hun rekening nemen. De geslachten verschillen verder niet in uiterlijk. Ze hebben lange, spitse vleugels, die een hoornspoor bevatten als wapen.

Leefwijze

Het voedsel van de jacana bestaat voornamelijk uit ongewervelden zoals insecten.

Sage

De jacana speelt een belangrijke rol in een oude sage/fabel die wordt verteld in Bangladesh. Op een dag vindt de jacana een xylofoon in het struikgewas. Hij merkt dat er muziek op gespeeld kan worden als hij met zijn snavel de toetsen aanraakt. Hierop besluit hij het instrument mee te nemen naar zijn nest. Hij neemt het hiervoor in zijn snavel en vliegt over het moeras. Hierbij verliest hij echter een toets. Hij besluit deze later te gaan zoeken en eerst het instrument naar zijn nest te brengen. Als hij vervolgens gaat zoeken, weet hij niet meer waar de toets is gevallen.

Hierdoor lijkt het alsof de jacana nog steeds op zoek is naar de toets als hij door het moeras loopt.

Taxonomie