Naar inhoud springen

Jacob Adriaan de Wilde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jacob Adriaan de Wilde
De Wilde
Algemeen
Volledige naam Jacob Adriaan de Wilde
Geboren Goes, 7 januari 1879
Overleden Den Haag, 10 januari 1956
Partij ARP
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Jacob Adriaan de Wilde (Goes, 7 januari 1879Den Haag, 10 januari 1956) was een vooraanstaande antirevolutionair bestuurder, die in zijn optreden altijd zeer joviaal was. De Wilde was wethouder, Kamerlid en minister. Hij was verder advocaat in Goes en Den Haag.

De gereformeerde De Wilde was de zoon van een Haagse wethouder; een functie die hij zelf eveneens bekleedde. Hij werkte als wethouder van Financiën in Den Haag samen met Willem Drees. Als minister van Binnenlandse Zaken kreeg hij te maken met het opkomende nationaalsocialisme. Op 30 december 1936 verbood hij als minister van Binnenlandse Zaken, op aandringen van de NSB (die met knokploegen tegen de vrijdenkers optrad) en de Roomsch-Katholieke Staatspartij, de Vrijdenkers Radio Omroep (VRO) naar aanleiding van een zestal radioredes van Jan Hoving, de voorzitter van de Vrijdenkersvereniging De Dageraad, over antisemitisme.[1]

De Wilde trad in 1939 af als minister van Financiën vanwege bezwaren tegen de in zijn ogen te dure werkverschaffingsplannen van Romme. Met spijt legde Colijn zich neer bij zijn vertrek. Na 1945 was hij nog enkele jaren actief als Tweede en Eerste Kamerlid.

Jacob de Wilde is de overgrootvader van Erik van Muiswinkel.

Zie de categorie Jacob Adriaan de Wilde van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
Ch.J.M. (Charles) Ruijs de Beerenbrouck
Minister van Binnenlandse Zaken
1933-1937
Opvolger:
H. (Hendrik) van Boeijen
Voorganger:
P.J. (Pieter) Oud
Minister van Financiën
1937-1939
Opvolger:
H. (Hendrik) Colijn