Jacotte Brokken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jacotte Brokken
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 12 februari 1993
Geboorteplaats Vlag Beveren Beveren
Land Vlag van België België
Beroep weerpresentator, scheikundige
Portaal  Portaalicoon   Media

Jacotte Brokken (Beveren, 12 februari 1993[1]) is een Belgische weervrouw bij de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Brokken studeerde in 2015 af als master scheikunde aan de Universiteit Antwerpen. Na haar studies volgde ze een lerarenopleiding en in 2019 volgde ze nog een postgraduaat Digital Content Creation aan de Arteveldehogeschool. De eerste jaren van haar loopbaan gaf ze les, deed onderzoek in de chemie en werkte in de chemische industrie. Ze werkte twee jaar aan een doctoraat, waarin wetenschapscommunicatie aan bod kwam, wat meer haar interessegebied werd.[2] Aan de Arteveldehogeschool werd ze docent (klimaat)journalistiek. In 2019 ging ze bij de VRT aan de slag als digital creative. Daar werkte ze onder meer voor Culture Club op Radio1, VRT Innovatie en De Warmste week.[3] Dat jaar nam ze ook deel aan Studio Dada voor jong radiotalent op Studio Brussel.[4] In samenwerking met de Vlaamse STEM Olympiade en het tijdschrift Eos maakte ze vanaf september 2019 de wetenschapsvlog Weet je Watt? voor jongeren en leerkrachten.[5]

Ze is geboeid door wetenschap en wetenschapscommunicatie, geeft lezingen en maakt online podcasts en video's voornamelijk over klimaat en wetenschap. Op TikTok en YouTube post ze geregeld video's.

In 2023 volgde ze weerman Frank Deboosere op, die op 20 maart van dat jaar met pensioen ging. Ze presenteerde haar eerste weerbericht op 3 april 2023. Twee dagen per week brengt ze voor VRT het weerbericht op radio, tv en online.[6]

In het najaar van 2023 nam ze deel aan De Slimste Mens ter Wereld. Hierbij haalde ze de finale samen met Guga Baúl en Charlotte Adigéry.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ze maakte in 2021 de online reeks Discover Belgium, waarvoor ze alle 581 Belgische gemeentes wou bezoeken.[7]