Jacqueline Meulman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jacqueline Meulman, 2009

Jacqueline Jacinthe Meulman (Den Haag, 7 juli 1954) is een Nederlands psychologe en hoogleraar Toegepaste datatheorie aan de Universiteit Leiden.

Levensloop[bewerken]

Meulman studeerde wiskundige psychologie in Leiden tot 1981 en promoveerde in 1986 in toegepaste statistiek op het proefschrift A distance approach to nonlinear multivariate analysis.

Vanaf 1991 werkte ze als assistent-professor aan de Universiteit van Illinois te Urbana-Champaign. Terug in Nederland in 1999 werd ze hoogleraar aan de Universiteit Leiden, waarbij ze een inaugurale rede uitsprak over De toegepaste datatheorie en de verwondering. Ook was ze visiting professor aan de Stanford-universiteit.

Meulman heeft diverse onderscheidingen ontvangen, waaronder een vijfjarig "fellowship" van de KNAW in 1987, en een Fulbright Award in 1992. In 2001 werd ze gekozen tot voorzitter van de internationale Psychometric Society, en sinds 2002 is ze lid van het Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). In 2011 werd zij gekozen tot voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Statistiek en Operations Research (VVS).

Verder is Meulman lid van de redactie van verschillende tijdschriften, waaronder de Journal of Classification sinds 1990, en de British Journal of Mathematical and Statistical Psychology sinds 1996.

Werk[bewerken]

Meulmans onderzoeksinteresse ligt op het gebied van de toegepaste datatheorie, en werk oa aan de ontwikkeling van nieuwe statistische methoden met toepassing in de gedragswetenschap en geneeskunde.

Sinds de jaren negentig leidt ze het SPSS onderzoeksproject, gericht op de ontwikkeling van software voor niet-lineaire multivariantieanalyse.[1] In Leiden is ze betrokken bij de opzet van het eerste masterprogramma voor toegepaste statistiek.[2]

Publicaties[bewerken]

Meulman publiceerde verschillende boeken[3] en artikelen op het gebied van sociologische onderzoeksmethoden. Een selectie:

  • 1982. Homogeneity analysis of incomplete data
  • 1986. The effect of education on Sudanese women's attitudes towards female circumcision.
  • 1986. A distance approach to nonlinear multivariate analysis
  • 1999. De toegepaste datatheorie en de verwondering. Inaugurele rede Universiteit Leiden.

Externe link[bewerken]

  • Profiel op de website van de Universiteit Leiden