Jamband

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jambands zijn een verzamelnaam voor bands die live het drie minuten single format loslieten en hun nummers uitsponnen to tien, twintig, dertig minuten durende muzikale epossen. Dit gebeurde veelal door het invoegen van uitgesponnen gitaar-, bas-, drum en orgel solo's, maar ook door het invoegen van spoken word en andere performances. Centraal hierbij staat echter het spontane element van deze uitbreiding en de interactie tussen de musici en het publiek.

Geschiedenis[bewerken]

Het begon met Engelse Folk en Blues bands als Cream en Pentangle, al snel gevolgd door Hippieband als The Grateful Dead, Janis Joplin, The Doors en Santana (met zijn Latin{roots), die allen probeerde hun publiek op te zwepen en mee te nemen in hun psychedelische trip. Terwijl Southern Rockers als The Allman Brothers Band en Lynyrd Skynyrd, Country, Soul en Jazz aan deze mix toe voegde ontstond, langzaam maar zeker, een nieuwe vorm van muziek die zich niet beperkte tot psychedelische rock maar die ook elementen uit Funk, progressieve Bluegrass, Fusion, Reggae en later Hip Hop incorporeerde.

Centraal hierbij stond te allen tijde het spelplezier en de interactie tussen de musici. Uit deze vrijblijvende setting ontstonden nieuwe stromingen en nieuwe acts die allemaal het live spelen en jammen centraal hadden staan. Deze nieuwe aanpak sloeg ook aan bij het publiek en nog steeds zijn er vele bands in dit genre actief. De hoogtijdagen van het genre lagen eind jaren 60, begin jaren 70. Maar ondanks afnemende platenverkopen blijven ook in de 80er jaren diverse grote jambands live actief én bleven er nieuwe bands ontstaan. Tot begin jaren 90 de vraag naar jamband zo groot was dat het H.O.R.D.E. (Horizons of Rock Developing Everywhere) festival iedere zomers enkele Staten in de VS aan kon doen, als jamband tegenhanger van het alternatieve Lollapalooza. Nu wordt eens per jaar het driedaagse Bonnaroo Music and Arts Festival georganiseerd in Manchester, Tennessee en is er ook het Jam in the Dam festival dat ieder jaar in Amsterdam gehouden wordt. Buiten Amerika is deze muziekstroming echter relatief klein gebleven; Nederland, Duitsland, Italië en Engeland zijn enkele van de weinige landen waar een significant aantal jambands wél voet aan wal heeft weten te zetten...

Het internet heeft tot een opleving van het genre gezorgd, websites als JamBase bieden concert verslagen, -agenda's, cd recensies en interviews. Een ander belangrijke website is de Live Music Archieve. Deze website biedt live opnames van diverse jambands als gratis download aan. Dit sluit nauw aan bij de filosofie van band als The Grateful Dead, Phish en The Black Crowes dat hun muziek live het beste tot zijn recht komt en fans daar opnames van mogen maken en deze vooral met elkaar moeten delen!

Lijst van Jambands[bewerken]

  A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z  


A[bewerken]

B[bewerken]

C[bewerken]

D[bewerken]

E[bewerken]

F[bewerken]

G[bewerken]

H[bewerken]

I[bewerken]

J[bewerken]

K[bewerken]

L[bewerken]

M[bewerken]

N[bewerken]

O[bewerken]

P[bewerken]

R[bewerken]

S[bewerken]

T[bewerken]

U[bewerken]

V[bewerken]

W[bewerken]

X[bewerken]

Y[bewerken]

Z[bewerken]


Externe links[bewerken]