Jan Dahmen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Dahmen
Volledige naam Jacobus Arnoldus Wilhelm Dahmen
Geboren 9 februari 1871
Overleden 25 februari 1931
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) violist
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Jacobus Arnoldus Wilhelm (Jan) Dahmen (Amsterdam, 9 februari 1871[1]Kerk-Avezaath gemeente Zoelen, 25 februari 1931[2][3]) was een Nederlands violist.

Loopbaan[bewerken]

Hij kreeg zijn muzikale opleiding aan het Amsterdamsch Conservatorium. Docenten aldaar waren Frans Coenen en Willem Kes. Vervolgens speelde hij jarenlang bij het Concertgebouworkest bij de tweede en eerste violen. Hij was daar ook enige tijd tweede concertmeester. Hij gaf ook, samen met Felice Togni, vioolles aan de orkestschool van het Concertgebouw die geleid werd door achtereenvolgens Willem Kes[4] en Willem Mengelberg[5]. In juni 1904 vertrok hij samen met een aantal collegae bij dat orkest door een conflict binnen dat orkest. De verhouding tussen dirigent Willem Mengelberg en een deel van het orkest was door een serie conflicten zo verstoord, dat sommige musici vertrokken.[6][7] Hij zat in september 1904 al in het bestuur van een nieuw op te richten Amsterdams symfonieorkest.

Enkele concerten:

Persoonlijk[bewerken]

Hij werd geboren binnen het gezin van tekenmeester en kunstschilder[8] Jacob Dahmen (1821- 1900) en zijn tweede vrouw Magdalena Cornelia van Brero[9] De familie Dahmen was bekend binnen de Amsterdamse muziekwereld. Jacob Dahmen was broer van fluitist Pieter Wilhelm Dahmen en zoon van eveneens fluitist Arnold Dahmen. Jan Dahmen is in 1894 gehuwd met pianiste Johanna Cornelia Hillegonda Stroo (1864-1936), leerlinge van Henri Tibbe en eveneens docent aan de Muziekschool, voor piano en “elementair onderwijs”. In 1895 kregen zij een zoon[10].