Jan Werner Danielsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jan Werner Danielsen (Nord-Odal, 10 april 1976Oslo, 29 september 2006) was een Noorse zanger.

Biografie[bewerken]

Zijn eerste publieke optreden was op vierjarige leeftijd. Toen hij twaalf was, in 1988, won hij al een talentenwedstrijd die hem een platencontract opleverde. Van 1988 tot 1993 zong hij verschillende jaren bij het symfonieorkest van Hamar. In 1992 kreeg hij een nieuw platencontract en werd hij ook gevraagd voor culturele evenementen tijdens de Olympische Winterspelen van 1994 in Lillehammer.

1994 was een druk jaar voor Danielsen, eerst bij de Olympische Spelen, daarna bij de talentenwedstrijd Talentiaden, die hij won. Hij deed zelfs mee aan de Melodi Grand Prix, de Noorse voorronde voor het Eurovisiesongfestival, aan de zijde van de zingende legende Elisabeth Andreassen. Samen wonnen ze de Grand Prix met het Duett, op het songfestival haalden ze een zesde plaats binnen. Zes jaar later zou hij opnieuw deelnemen aan de Melodi Grand Prix, ditmaal werd hij tweede met One more time.

Zijn debuutalbum All by myself verkocht 35 000 stuks in 1995, genoeg om hem een gouden plaat te bezorgen. In 1997 kwam zijn tweede album Inner secrets dat 14 000 keer over de toonbank ging. Zijn derde cd Music of the Night had ongeveer hetzelfde succes als zijn tweede. Zijn meest verkopende cd was zijn vierde in 2003, Singer of Songs, waarmee hij de tweede plaats bereikte in de album-top 10.

Danielsen en Andreassen onderhielden goede contacten, sinds 1997 toerden ze elk jaar door Noorwegen met kerstconcerten. Zowel in 1999 als in 2000 waren dit de populairste kerstconcerten in Noorwegen; ze brachten de liedjes ook uit op album.

Geruchten deden de ronde dat de Britse rockgroep Queen Danielsen wilde engageren als hun nieuwe zanger.

Jan Werner Danielsen was dertig jaar oud toen hij eind september 2006 dood in zijn woning werd aangetroffen. In januari 2007 werd bekendgemaakt dat uit de autopsie bleek dat de doodsoorzaak een hartstilstand was, mede veroorzaakt door een ontsteking aan de longen.