Janice Litman-Goralnick

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Janice Litman-Goralnick (geboren Hosenstein) is een vaak terugkerend personage uit de televisieserie Friends. Ze is in de serie de ex-vriendin van Chandler Bing, één van de zes friends. Ze heeft een nogal luide, nasale en irritant klinkende, opvallende stem met een sterk New Yorks accent. Haar standaardzinnetje is OH..... MY..... GOD! Ze werd gespeeld door Maggie Wheeler.

Chandler en Janice hebben een knipperlichtrelatie. In het eerste seizoen maakt Chandler het al een aantal keer uit met Janice. Als hij later nog een keer iets dreigt te krijgen, wil hij het "preventief uitmaken". Omdat hij niet goed weet wat hij moet zeggen, zegt hij dat hij voor zijn werk naar Jemen gestuurd wordt (om precies te zijn: Jemenstraat 15, Jemen). Als Ross hoort dat zijn ex-vrouw gaat trouwen, belandt hij ook met Janice, die nog steeds gelooft dat Chandler in Jemen is.

De huisgenoot van Chandler, Joey, ergert zich mateloos aan Janice. Hij heeft als hij haar ziet behoefte om zijn arm van zijn lichaam te rukken, om maar iets te hebben om naar haar te gooien. (Hijzelf noemt dit overigens geen 'haat'.) Ook ziet hij het als een enorme prestatie om een dag met Janice te hebben doorgebracht zonder haar vermoord te hebben. Chandler mag haar ook niet erg, en als hij eenmaal met Monica getrouwd is, dreigt Janice tegenover ze te komen wonen. Het enige dat Chandler erger lijkt, is dat de Hitlers tegenover ze komen wonen.

Janice kwam in totaal in 18 afleveringen van Friends voor. Als je haar stem op het cassettebandje in seizoen 6 meerekent, is ze een van de weinigen buiten de 6 friends die in elk seizoen voorkomt. De andere buitenstaanders die in elk seizoen voorkomen zijn Jack en Judy Geller (de ouders van Monica en Ross) en Gunther, de barman van Central Perk.