Janice Litman-Goralnick

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Janice Litman-Goralnick
Personage uit Friends
Janice Litman-Goralnick
Debuut The One With The East German Laundry Detergent
Laatst gezien The One Where Estelle Dies
Bedacht door David Crane
Marta Kauffman
Gespeeld door Maggie Wheeler
Persoonsinformatie
Volledige naam Janice Litman-Goralnick-Hosenstein
Bijnaam Just Janice
Geslacht Vrouw
Geboren 12 december 1967
Geboorteland Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Nationaliteit Amerikaans
Relatiebanden
Huwelijk Gary Litman
Sid Goralnik
Relaties Chandler Bing
Ross Geller
Kinderen (onbekende voornaam) Litman (dochter)
Aaron Goralnik (zoon)
Portaal  Portaalicoon   Media

Janice Litman-Goralnick, geboren als Janice Hosenstein, is een personage uit de sitcom Friends. Ze is de ex-vriendin van Chandler Bing en Ross Geller. Ze heeft een nogal luide, nasale en irritant klinkende, opvallende stem met een sterk New Yorks accent. Haar standaardzinnetje is OH..... MY..... GOD! Ze werd gespeeld door Maggie Wheeler.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Chandler en Janice hebben een knipperlichtrelatie. In het eerste seizoen maakt Chandler het al een aantal keer uit met Janice. Als hij later nog een keer iets dreigt te krijgen, wil hij het "preventief uitmaken". Omdat hij niet goed weet wat hij moet zeggen, zegt hij dat hij voor zijn werk naar Jemen gestuurd wordt (om precies te zijn: Jemenstraat 15, Jemen). Als Ross hoort dat zijn ex-vrouw gaat trouwen, belandt hij ook met Janice, die nog steeds gelooft dat Chandler in Jemen is, in bed.

De huisgenoot van Chandler, Joey, ergert zich mateloos aan Janice. Hij heeft als hij haar ziet behoefte om zijn arm van zijn lichaam te rukken, om maar iets te hebben om naar haar te gooien. (Hijzelf noemt dit overigens geen 'haat'.) Ook ziet hij het als een enorme prestatie om een dag met Janice te hebben doorgebracht zonder haar vermoord te hebben. Chandler mag haar ook niet erg, en als hij eenmaal met Monica getrouwd is, dreigt Janice tegenover ze te komen wonen. Het enige dat Chandler erger lijkt, is dat de Hitlers tegenover ze komen wonen.

Janice kwam in totaal in 18 afleveringen van Friends voor. Als je haar stem op het cassettebandje in seizoen 6 meerekent, is ze een van de weinigen buiten de zes Friends die in elk seizoen voorkomt. De anderen zijn Jack en Judy Geller (de ouders van Monica en Ross) en Gunther, de barman van Central Perk.