Ross Geller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ross Eustace Geller
Personage uit Friends
Debuut The One Where It All Began
Laatst gezien The Last One
Bedacht door David Crane, Marta Kauffman
Gespeeld door David Schwimmer
Persoonsinformatie
Geslacht Man
Leeftijd 45
Geboorteland Verenigde Staten
Titel Doctor
Religie Joods
Familie
Kinderen Ben Geller & Emma Green
Portaal  Portaalicoon   Media

Ross Eustace Geller (18 oktober 1967) is een personage in de televisieserie Friends, gespeeld door David Schwimmer.

Beschrijving[bewerken]

Ross Geller is de broer van Monica Geller, gespeeld door Courteney Cox. Ross heeft net als zijn zus neurotische trekken. Hij spreekt ieder woord overduidelijk uit, maakt zich ontzettend druk over kleine dingen en is geen ster in relaties. Hij is drie keer getrouwd geweest (met Carol Willick, Emily Waltham en Rachel Green) en ook drie keer gescheiden:

 • Van Carol scheidde Ross omdat ze lesbisch bleek te zijn en een relatie met een andere vrouw begon. Ross en Carol scheidden op goede voet en ze houden omwille van hun zoon Ben intensief contact met elkaar. Ross heeft een enorme hekel aan Carols vriendin Susan en zij ook aan hem. Hun verhouding verbeterde nadat Ross Carol aanraadde haar huwelijk met Susan door te zetten, ondanks de tegenwerking van haar ouders.
 • Het huwelijk met Emily liep al mis bij het altaar toen hij per ongeluk Rachels naam zei. Ross probeerde het huwelijk te redden maar besloot er toch een punt achter te zetten. Emily zei namelijk dat hij neurotische trekken begon te vertonen en stelde als voorwaarde voor het huwelijk dat hij het contact met Rachel moest verbreken.
 • Met Rachel trouwde Ross in Las Vegas — in een dronken bui. Uiteraard scheidden ze vervolgens weer.

Uit het huwelijk met Carol Willick houdt hij een zoontje over genaamd Ben. Met Rachel krijgt hij een dochtertje, Emma. Ross en Rachel waren ten tijde van Emma's geboorte niet met elkaar getrouwd.

Omdat Ross niet zo'n ster is in relaties heeft hij een bijnaam voor zichzelf bedacht: "Ross The Divorce Force". Een aantal personen met wie Ross een relatie had:

 • Julie — Ze werd door Ross aan de kant gezet voor Rachel. Julie kreeg vervolgens een relatie met Russ, de date van Rachel: ze werden op slag verliefd op elkaar.
 • Elizabeth — Ze is een van Ross' studentes die tien jaar jonger is dan hij. De relatie is al vanaf het begin gedoemd tot mislukken, doordat haar vader Paul (Bruce Willis) Ross niet vertrouwt, en omdat Ross is zelf eigenlijk een beetje bang voor Paul is. Wanneer hij zich uiteindelijk realiseert dat Elizabeth vanwege het leeftijdsverschil andere interesses heeft dan hij, beëindigt hij de relatie.
 • Mona — Ross leerde haar kennen op het huwelijk van Chandler en Monica. Ze verbreekt de relatie omdat Ross Rachel bij hem laat inwonen en dit voor Mona verzwijgt. Rachel is op dat moment zwanger van Ross.
 • Professor Charlotte (Charlie) Wheeler — Ze had hiervoor een relatie met Joey. Haar relatie met Ross loopt niet soepel, omdat hij het niet kan verwerken dat Rachel en Joey rond die tijd een stelletje zijn. Ross bedrinkt zich bovendien voor haar ogen. Uiteindelijk heeft Charlie toch meer gevoelens voor haar ex, Benjamin.

Ross heeft een knipperlichtrelatie met Rachel, waar hun dochtertje Emma mede het resultaat van is. Al op de middelbare school was Ross smoorverliefd op Rachel, die hem toen niet zag staan. Uit frustratie begon hij toen een "I hate Rachel Green"-club met zijn klasgenoot Will (een personage dat slechts in één aflevering voorkwam, gespeeld door Brad Pitt). Ross en Rachel beginnen telkens een relatie en maken het ook meerdere keren uit:

 • De eerste keer omdat Rachel erachter komt dat Ross een lijst opstelde waarop hij haar vergeleek met Julie. De relatie duurde net een dag.
 • De tweede keer omdat Ross —denkend dat Rachel een pauze in de relatie heeft ingelast of zelfs de relatie met hem wil beëindigen— met het 'Xerox-meisje' slaapt. Later verdedigt Ross dit met het telkens terugkerende argument 'We were on a break!'.
 • De derde keer omdat Ross weigert verantwoordelijkheid te accepteren voor wat er misging in de relatie, met name het vreemdgaan met het 'Xerox-meisje'.

De latente gevoelens tussen de twee lopen als een rode draad door de serie, en resulteren er uiteindelijk in dat ze in de laatste aflevering weer bij elkaar komen.

Ross is paleontoloog en heeft een doctorstitel. Eerst werkt hij in een museum en later als docent aan de New York University. Hij is bezeten van zijn werk en praat er graag over. Zijn vrienden vinden zijn beroep duidelijk minder interessant.

Ross staat, in tegenstelling tot zijn zus Monica, in een gunstig daglicht bij zijn ouders. Ross is het lieverdje en het genie van het gezin. Dit zorgt nog weleens voor de frustraties tussen broer en zus.

Ross is een van de kleurrijkste karakters in de serie. Mede door zijn scheidingen en relaties, maar ook door zijn gedrevenheid om altijd het beste te doen voor zowel zijn werk als zijn relaties. Ross is op een bepaalde manier aandoenlijk en zijn rol roept compassie op bij de kijkers. Ook noemt 46% van de Amerikaanse kijkers hem, naar onderzoek van NBC, de mooiste mannelijke acteur uit Friends.

Trivia[bewerken]

 • Enige tijd had Ross als huisdier een kapucijnaap genaamd Marcel. Hij moest het aapje aan de dierentuin van San Diego afstaan. Reden daartoe was dat Marcel constant het meubilair bereed en omdat de dierenarts voorspelde dat dit seksuele gedrag zou ontaarden in vernielzucht. Marcel werd daarna doorverkocht aan een studio, en speelde mee in het (fictieve) vervolg op de film Outbreak.
 • De reden waarom het huwelijk van Ross en Emily mislukte, was omdat de actrice die Emily speelde (Helen Baxendale), zwanger was. Eerst gebruikten ze een korset om de zwangerschap te verbergen, daarna lieten ze haar alleen maar zien vanaf haar nek.
 • Er was voor Ross en Julie een break-upscène geschreven, maar de schrijvers schrapten deze scène omdat het hart van de kijkers dan meer bij Ross en Julie zou zijn dan bij Ross en Rachel.
 • De arts die de baby van Ross en Carol ter wereld brengt is Jonathan Silverman, de beste vriend van David Schwimmer.