Ross Geller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ross Geller
Personage uit Friends
Afbeelding gewenst
Debuut The One Where It All Began
Laatst gezien The Last One
Bedacht door David Crane, Marta Kauffman
Gespeeld door David Schwimmer
Persoonsinformatie
Geslacht man
Leeftijd 45
Geboorteland Verenigde Staten
Titel Doctor
Religie joods
Familie
Kinderen Ben Geller & Emma Green
Portaal  Portaalicoon   Media

Ross Geller (18 oktober 1967) is een personage in de televisieserie Friends, gespeeld door David Schwimmer.

Beschrijving[bewerken]

Ross Geller is de broer van Monica Geller, gespeeld door Courteney Cox. Ross heeft net als zijn zus neurotische trekken. Hij spreekt elk woord overduidelijk uit, maakt zich ontzettend druk over kleine dingen en is geen ster in relaties. Hij is drie keer getrouwd geweest (met Carol Willick, Emily Waltham en Rachel Green) en ook drie keer gescheiden:

 • Van Carol scheidde Ross omdat ze lesbisch bleek te zijn en een relatie met een andere vrouw begon. Wel scheidden Ross en Carol op goede voet en houden ze ook omwille van hun zoon Ben intensief contact met elkaar. Aan Carols vriendin Susan heeft Ross een grote hekel (die wederzijds is) maar hun verhouding verbetert nadat Ross Carol aanraadt haar huwelijk met Susan door te zetten ondanks de tegenwerking van haar ouders.
 • Het huwelijk met Emily liep al mis bij het altaar toen hij per ongeluk Rachels naam zei. Ross probeerde het huwelijk te redden maar besluit er toch een punt achter te zetten nadat Emily als voorwaarde stelt dat hij geen contact meer mag hebben met Rachel en neurotische trekken begint te vertonen.
 • Met Rachel trouwde Ross in Las Vegas in een dronken bui, waarna ze uiteraard weer gingen scheiden.

Uit het huwelijk met Carol Willick houdt hij een zoontje over genaamd Ben. Met Rachel krijgt hij een dochtertje, genaamd Emma. Ross en Rachel waren ten tijde van de geboorte van Emma niet met elkaar getrouwd.

Omdat Ross niet zo'n ster is in relaties heeft hij een bijnaam voor zichzelf bedacht, namelijk: "Ross The Divorce Force". Andere relaties die hij had waren:

 • Julie, die hij aan de kant zette voor Rachel. Hierna werden Julie en Rachels ex Russ op slag op elkaar verliefd.
 • Elizabeth, een van zijn studentes die 10 jaar jonger is dan hij. De relatie is al vanaf het begin tot mislukken gedoemd vanwege het wantrouwen van haar vader Paul (Bruce Willis), voor wie Ross ook eigenlijk een beetje bang is. Wanneer Ross zich realiseert dat hij en Elizabeth vanwege het leeftijdsverschil andere interesses hebben maakt hij uiteindelijk een eind aan de relatie.
 • Mona, die hij leerde kennen op Chandler en Monica's huwelijksfeest. Ze verbreekt de relatie omdat Ross de van hem zwangere Rachel bij hem laat inwonen en hierover zwijgt tegenover Mona.
 • De professor Charlotte (Charlie) Wheeler, die daarvoor de vriendin van Joey was. Ook deze relatie loopt niet soepel omdat Ross niet kan verwerken dat Rachel en Joey rond die tijd een stelletje zijn, hij zich voor haar ogen bedrinkt, en omdat Charlie uiteindelijk toch meer gevoelens heeft voor haar ex Benjamin.

Ross is paleontoloog en heeft een doctorstitel. Eerst werkt hij in een museum en later als docent aan de New York University. Hij is bezeten van zijn werk en praat er graag over. Zijn vrienden vinden zijn beroep duidelijk minder interessant.

Ross staat, in tegenstelling tot zijn zus Monica, in een gunstig daglicht bij zijn ouders. Ross is het lieverdje en het genie van het gezin. Dit zorgt nog wel eens voor de frustraties tussen broer en zus.

Ross heeft een knipperlichtrelatie met Rachel, waar hun dochtertje Emma mede het resultaat van is. Al op de lagere school was Ross smoorverliefd op Rachel, die hem toen niet zag staan. Uit frustratie begon hij toen een "I hate Rachel Green"-club met zijn klasgenoot Will (een personage dat slechts in één aflevering voorkwam, gespeeld door Brad Pitt). Ross en Rachel beginnen telkens een relatie en maken het ook meerdere keren uit:

 • De eerste keer omdat Rachel erachter komt dat Ross een lijst opstelde waarop hij haar vergeleek met Julie. De relatie duurde net een dag.
 • De tweede keer omdat Ross, denkend dat Rachel een pauze in de relatie heeft ingelast of zelfs de relatie met hem wil beëindigen, met het 'Xerox-meisje' slaapt. Later verdedigt Ross dit met het telkens terugkerende argument 'We were on a break!'.
 • De derde keer omdat Ross weigert verantwoordelijkheid te accepteren voor wat er misging in de relatie, met name het vreemdgaan met het 'Xerox-meisje'.

De latente gevoelens tussen de twee lopen als een rode draad door de serie, en resulteren er uiteindelijk in dat ze in de laatste aflevering weer bij elkaar komen.

Ross is een van de kleurrijkste karakters in de serie. Mede door zijn scheidingen en relaties, maar ook door zijn gedrevenheid om altijd het beste te doen voor zowel zijn werk als zijn relaties. Ross is op een bepaalde manier aandoenlijk en zijn rol roept compassie op bij de kijkers. Ook noemt 46% van de Amerikaanse kijkers hem, naar onderzoek van NBC, de mooiste mannelijke acteur uit Friends.

Trivia[bewerken]

 • Enige tijd had Ross als huisdier een kapucijnaap genaamd Marcel. Hij moest het aapje aan de dierentuin van San Diego afstaan omdat hij constant het meubilair bereed en omdat de dierenarts voorspelde dat dit seksuele gedrag zou ontaarden in vernielzucht. Marcel werd daarna doorverkocht aan een studio, en speelde mee in het (fictieve) vervolg op de film Outbreak.
 • De reden waarom het huwelijk van Ross en Emily mislukte, was omdat de actrice die Emily speelde (Helen Baxendale), zwanger was. Eerst gebruikten ze een korset om de zwangerschap te verbergen, daarna lieten ze haar alleen maar zien vanaf haar nek.
 • Er was voor Ross en Julie een break-upscène geschreven, maar de schrijvers schrapten deze scène omdat het hart van de kijkers dan meer bij Ross en Julie zou zijn dan bij Ross en Rachel.
 • De arts die de baby van Ross en Carol ter wereld brengt is Jonathan Silverman, de beste vriend van David Schwimmer.