Monica Geller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Monica Elisabeth Geller
Personage uit Friends
Afbeelding gewenst
Debuut The One Where It All Began
Laatst gezien The Last One
Bedacht door David Crane, Marta Kauffman
Gespeeld door Courteney Cox
Persoonsinformatie
Bijnaam Mon, Big Fat Goalie, Harmonica
Geslacht vrouw
Leeftijd 43
Geboren 24 april 1970
Geboorteland Verenigde Staten
Beroep kok
Religie joods
Familie
Kinderen Jack & Erica (geadopteerd)
Familie Althea (grootmoeder)
Ben Geller (neefje)
Emma Geller-Green (nichtje)
Portaal  Portaalicoon   Media

Monica E. Geller (24 april 1970) gespeeld door Courteney Cox is een personage uit de serie Friends.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Monica is een neurotisch type. Ze kan er niet tegen als iets vies of ongeorganiseerd is. Monica is vanaf de eerste aflevering aanwezig en is de zus van het Friends-personage Ross Geller, gespeeld door David Schwimmer. De duidelijke voorkeur van haar ouders voor Ross laten ze al sinds haar vroege jeugd blijken. Zo bewaren ze niet de oude spullen van Monica en wel die van Ross, en geven ze het geld voor Monica's huwelijk uit aan een strandhuisje. Dit heeft sterke invloed op Monica gehad: ze is extreem competitief en wil zich voortdurend bewijzen.

Monica was vroeger (te) dik, wat ook onderwerp van grappen is. Verder is ze ontzettend sterk, en kan ze zowel haar broer Ross als Chandler en Rachel makkelijk aan. Monica is altijd met sporten heel fanatiek en wil altijd winnen.

Monica is, zoals in de serie gezegd wordt, de lijm die de groep bij elkaar houdt. Ze straalt een soort moederlijke sfeer uit, zorgt er altijd voor dat de overige personages zich thuis voelen in haar appartement en ze kan bovendien uitstekend koken. Monica is dan ook kok. In de loop van de serie werkt ze bij verschillende restaurants. Echter, het bekendste restaurant in de serie is Alessandro's waar ze chef-kok is. Later in de serie wordt ze chef-kok bij Javu's.

Op het gebied van relaties gaat het Monica niet bepaald voor de wind. Het zou een familietrekje kunnen zijn, want net als haar broer Ross vindt zij ook lange tijd niet de ware. Een tijd lang heeft ze een relatie met de oogarts Richard Burke (Tom Selleck), maar deze loopt stuk omdat Richard al kinderen uit een eerder huwelijk heeft en geen zin heeft om daar opnieuw mee te beginnen. Toch zal haar latere vriend Chandler Richard lang als een bedreiging blijven zien.

Op het moment dat de hele groep in Londen is om bij het tweede huwelijk van Ross met Emily te zijn komt van het een het ander en zo worden Monica en Chandler Bing -gespeeld door Matthew Perry- een stel. Ze proberen de relatie nog geheim te houden bij terugkomst uit Londen, maar dit lukt niet zo lang. Uiteindelijk trouwen Monica en Chandler in seizoen 7.

Samen met Chandler adopteert ze uiteindelijk in seizoen 10 2 kinderen, Jack & Erica.