Monica Geller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Monica Elisabeth Geller
Personage uit Friends
Debuut The One Where It All Began
Laatst gezien The Last One
Bedacht door David Crane, Marta Kauffman
Gespeeld door Courteney Cox
Persoonsinformatie
Bijnaam Mon
Big Fat Goalie
Harmonica
Geslacht Vrouw
Leeftijd 43
Geboren 24 april 1970
Geboorteland Verenigde Staten
Beroep Kok
Religie Joods
Familie
Kinderen Jack (geadopteerd)
Erica (geadopteerd)
Familie Althea (grootmoeder)
Ben Geller (neefje)
Emma Geller-Green (nichtje)
Portaal  Portaalicoon   Media

Monica E. Geller (24 april 1970) gespeeld door Courteney Cox is een personage uit de serie Friends.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Monica is een neurotisch type. Ze kan er niet tegen als iets vies of ongeorganiseerd is. Monica is vanaf de eerste aflevering aanwezig en is de zus van het Friends-personage Ross Geller, gespeeld door David Schwimmer. Haar ouders hebben een duidelijke voorkeur voor Ross en dat hebben ze al vanaf haar vroege jeugd laten blijken. Zo bewaarden ze niet de oude spullen van Monica en wel die van Ross, en geven ze het geld voor Monica's huwelijk uit aan een strandhuisje. Dit heeft sterke invloed op Monica gehad: ze is extreem competitief en wil zich voortdurend bewijzen.

Monica was vroeger (te) dik, wat ook onderwerp van grappen is. Verder is ze ontzettend sterk; ze kan zowel haar broer Ross als Chandler en Rachel makkelijk aan. Monica is erg fanatiek tijdens het sporten en wil altijd winnen.

Monica is, zoals in de serie gezegd wordt, de lijm die de groep bij elkaar houdt. Ze straalt iets moederlijks uit en zorgt er altijd voor dat de overige personages zich thuis voelen in haar appartement. Bovendien kan ze uitstekend koken. Monica is dan ook kok. In de loop van de serie werkt ze bij verschillende restaurants. Het bekendste restaurant in de serie is Alessandro's waar ze chef-kok is. Later in de serie wordt ze chef-kok bij Javu's.

Op het gebied van relaties gaat het Monica niet bepaald voor de wind. Het zou een familietrekje kunnen zijn, want net als haar broer Ross ondervindt ook zij moeite met het vinden van de ware. Ze heeft een poos een relatie met de oogarts Richard Burke (Tom Selleck), maar deze loopt stuk. Monica wil graag een kindje, maar Richard heeft al kinderen uit een eerder huwelijk en heeft en geen zin heeft om daar opnieuw mee te beginnen. Haar latere vriend Chandler zal Richard toch nog lang als een bedreiging blijven zien.

Tijdens het tweede huwelijk van Ross met Emily in Londen, worden Monica en Chandler Bing — gespeeld door Matthew Perry — een stel door de samenloop van omstandigheden. Na hun terugkomst uit Londen proberen ze de relatie nog geheim te houden, maar dit lukt niet zo lang. Elk van de Friends "finds out about Monica and Chandler", Ross als laatste. In seizoen 7 trouwen Monica en Chandler.

In seizoen 10 adopteert ze samen met Chandler twee kinderen, Jack en Erica.