Jean Chot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jean Joseph Antoine Emile Chot (Thuin, 24 juni 1906 - 24 november 1991) was een Belgisch senator, advocaat en Waals militant.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Jean Chot promoveerde tot doctor in de rechten aan de ULB in 1929 en vestigde zich als advocaat in Dinant, waar hij een praktijk had van 1933 tot 1979. Hij was advocaat bij het Hof van Beroep.

Hij werd verkozen tot provincieraadslid en bestendig afgevaardigde voor de provincie Namen.

In 1950 werd hij socialistisch gecoöpteerd senator en vervulde dit mandaat tot in 1965.

Toen in 1954 een grondwetsherziening ter bespreking kwam die mogelijkheid tot federalisering moest scheppen, was hij eerder voorstander van een federatie van enkele (grotere) provincies.

Chot, voorzitter van de regionale van Dinant van het Centraal Comité voor Waalse Actie sinds 1950 en lid van het bestendig comité van het Nationaal Waals Congres, nam deel aan het congres van het Centraal Comité voor de Waalse Actie in Namen van 1963, waar het Uitvoerend College van Wallonië werd opgericht, de inrichter van het Waals Petitionnement. In juni 1976 was hij een van de ondertekenaars van de Nouvelle lettre au roi pour un vrai fédéralisme, geschreven door Fernand Dehousse, Jean Rey en Marcel Thiry. Ze toonden zich voorstanders van een verder doorgedreven federalisering.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Paul VAN MOLLE, Het Belgisch parlement, 1894-1972, Antwerpen, 1972.
  • Encyclopédie du Mouvement wallon, Tome I, p. 271.