Jean Giraud

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jean Giraud
Jean Giraud (2008)
Algemene informatie
Pseudoniem(en) Moebius
Geboren 8 mei 1938
Geboorteplaats Nogent-sur-Marne
Overleden 10 maart 2012
Overlijdensplaats Parijs
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Beroep Stripauteur
Werk
Genre Western, sciencefiction
Bekende werken Blueberry, De Incal, Arzak
Uitgeverij Dargaud Benelux, Uitgeverij Oberon B.V., Le Lombard, Les Humanoïdes Associés
(en) IMDb-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Strip

Jean Henri Gaston Giraud (Nogent-sur-Marne, 8 mei 1938Parijs, 10 maart 2012[1]) was een Franse striptekenaar. Hij tekende onder andere Blueberry, Silver Surfer, De Incal, De wereld van Edena en Arzak. Giraud tekende ook onder het pseudoniem Moebius.

Giraud beschikte over een uitzonderlijk tekentalent. Hij kon zonder enige moeite twee totaal van elkaar verschillende tekenstijlen hanteren. Als ‘Giraud’ maakte hij een realistische westernstrip getiteld 'Blueberry’. Als 'Moebius' liet hij een andere, spirituele en fantasiekant van zichzelf zien.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Giraud groeide vanaf zijn derde op bij zijn grootouders in Fontenay-sous-Bois na de scheiding van zijn ouders. Op 12- à 13-jarige leeftijd begon hij cowboys en indianen te tekenen en op zijn 15e verkocht hij een strip aan Marijac. In 1956 publiceerde hij voor het eerst en van 1963 tot 1964 was hij medewerker van Hari Kiri, een maandelijks satirisch tijdschrift, onder zijn pseudoniem Mœbius. Hij was in 1974 een van de oprichters van uitgeverij Les Humanoïdes Associés.

Onder de naam Giraud publiceerde hij niet-experimenteel werk, terwijl hij onder de naam Moebius de grenzen van het medium onderzocht. Als Moebius werkte hij veel samen met scenarist Alejandro Jodorowsky (Jodo). Veel van zijn Moebius-strips zijn psychedelisch, sciencefiction of maatschappijkritisch. Grafisch vallen deze strips op vanwege de exorbitante afbeeldingen en decors. Met name vanwege dat laatste grafische aspect werd hij na de Incal-reeks als veelgevraagd beeldend kunstenaar actief in de filmwereld voor filmdecors. Hij verleende zijn diensten aan films als Alien, Tron, Willow, The Abyss en The Fifth Element.

Giraud overleed op 73-jarige leeftijd, na geruime tijd ziek te zijn geweest.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Als Jean Giraud[bewerken | brontekst bewerken]

Als Moebius[bewerken | brontekst bewerken]