Jean Vanier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vanier schudt de hand van een lid van L'Arche Daybreak

Jean Vanier (Genève, 10 september 1928) is een Canadees katholiek filosoof en humanitair activist. In de jaren 1960 heeft hij een eerste Arkgemeenschap opgericht en stond zo aan de basis van een internationale organisatie van leefgemeenschappen waar personen met een ontwikkelingsstoornis samenwonen met de personen die hen bijstaan.

In 1942 startte hij een opleiding tot marinier bij het Briste en Canadese leger. In 1950 gaf hij zijn ontslag om te gaan leven in de geest van het Evangelie. Zo kwam hij in contact met een instelling voor mensen met een mentale handicap in Trosly bij Parijs. In 1964 heefft hij in dat dorp een huis gekocht om te gaan samenwonen met twee mentaal gehandicapte mannen.[1] Dit was de eerste leefgemeenschap wat veel navolging kreeg in Frankrijk en in heel de wereld. Anno 2017 telde de organisatie 152 gemeenschappen in 37 verschillende landen.[2]

Vanier heeft een groot gedeelte van zijn leven in het teken gesteld van mensen die gemarginaliseerd worden door de samenleving. Hiervoor heeft hij veel erkenning gekregen in Canada en Frankrijk maar ook internationaal zoals in 2015 met de Templetonprijs.

Hij heeft talrijke boeken op zijn naam staan en treedt vaak op in radioprogramma's en documentaires. Enkele titels zijn In Weakness, Strength en Tears of Silence.