Jeroen Snel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jeroen Snel
Jeroen Snel in 1998
Geboren 6 juni 1969
Geboorteplaats Nieuwkoop
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep Presentator
Journalist
Jaren actief 1992-
Bekend van Tijdsein TV, Twee Vandaag, Blauw Bloed
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Pieter Jeroen Snel (Nieuwkoop, 6 juni 1969) is een Nederlandse televisiepresentator en journalist.

Opleiding en debuut[bewerken | brontekst bewerken]

Na de havo aan het Christelijk lyceum in Alphen aan den Rijn ging hij journalistiek studeren aan de School of Media in Zwolle. In 1992 debuteerde hij op de televisie bij de EO in het programma Tijdsein TV. Een jaar later ging hij bij de tv-actualiteitenrubriek Twee Vandaag werken waar hij elf jaar lang werkzaam was als journalist en als presentator.

Later[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004-2005 presenteerde Snel Wereldjournaal, een programma gericht op fondsenwerving voor hulpverleningsprojecten. Dit programma werd opgevolgd door Nederland Helpt, dat Snel in 2005 en 2006 presenteerde.

De meeste bekendheid heeft Snel verworven met Blauw Bloed, een tv-programma over de diverse Europese koninklijke huizen, dat hij sinds 2004 presenteert. Ook presenteerde hij van 2008 tot en met 2011 jaarlijks de quiz 'De Grootste Royaltykenner van Nederland', samen met Bert van Leeuwen. In 2010 was hij een van de deskundigen in Shownieuws Zomereditie.

In 2011 presenteerde hij af en toe het tv-actualiteitenprogramma Uitgesproken EO. Ook valt hij soms in bij Dit is de Dag, eerder tevens bij De Vijfde Dag.

Lidmaatschap verslaggeversvereniging[bewerken | brontekst bewerken]

Snel is lid van de Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis. Dat is een select groepje journalisten van de serieuze media dat geregeld ontmoetingen heeft met leden van het Nederlandse koninklijk huis.

Buitenland[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het actualiteitenprogramma Twee Vandaag heeft hij verslag gedaan uit diverse landen zoals Rwanda, Liberia, Soedan, Tsjetsjenië en Bosnië. Snel heeft in 1997 een uur durend live-verslag vanuit Hongkong gehouden over de overdracht van deze Britse kolonie aan China. In 1998 heeft hij de Libische leider Qadhafi geïnterviewd in diens bedoeïenentent. Dit interview werd op CNN en op enkele Britse nieuwszenders uitgezonden.[1]

Overige[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6 mei 2002 berichtte Snel als presentator van Twee Vandaag (onverwacht) over de moord op Pim Fortuyn, die enkele minuten daarvóór en enkele honderden meters bij hem vandaan had plaatsgevonden.[1][2]

In september 2009 verscheen Snels eerste boek, Koningin Máxima, een beeldbiografie over Máxima Zorreguieta, toen nog aanstaand koningin.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Snel trouwde op 28 juli 2022.[3]