Jervis Bayterritorium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jervis Bay Territory
Deelstaat van Australië Vlag van Australië
Kaart deelstaat
Situering
Afkorting JBT
Coördinaten 35°8'55,00"ZB, 150°42'49,00"OL
Algemeen
Oppervlakte 74 km²
Inwoners
(7/8/2001 1)
760
Overig
Tijdzone UTC+10
Zomertijd UTC+11
Portaal  Portaalicoon   Australië

Het Jervis Bayterritorium (Engels: Jervis Bay Territory) is een territorium van Australië aan de zuidkust van Nieuw-Zuid-Wales. Het is ongeveer 74km² groot en ligt op het schiereiland Behwere, ingeklemd tussen het St. Georgesbasin, de Wreckbaai, de Tasmanzee en de Jervisbaai. Er wonen ongeveer 760 mensen, bijna allemaal werkzaam op de marinebasis.

Ongeveer 90% van het territorium behoort toe aan de aboriginalgemeenschap van Wreck Bay. Het Nationaal park Booderee (voor 1995 bekend als Nationaal park Jervis Bay) ligt in dit gebied.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied werd in 1915 door de Australische regering aangekocht van Nieuw-Zuid-Wales om het federale bestuur in Canberra een toegang tot de zee te verschaffen. Dit was nodig omdat de Australische grondwet voorschreef dat een deelstaatshoofdstad toegang tot zee moet hebben en Canberra ligt niet aan zee. Het gebied werd bestuurd, aanvankelijk door het ministerie van Binnenlandse Zaken (Department of the Interior) en later door het Department of the Capital Territory, als onderdeel van het Hoofdstedelijk Territorium totdat dit in 1989 zelfbestuur verkreeg. Jervis Bay Territorium werd sindsdien bestuurd door verschillende departementen die zich met het bestuur van de territoria bezig houden.

Het Jervis Bayterritorium

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]