Joe Arpaio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joe Arpaio

Joseph M. Arpaio (Springfield, 14 juni 1932) is een Amerikaans voormalig politieofficier, bekend als de sheriff in Maricopa County, Arizona. Hij is inmiddels voor de vijfde keer herkozen als sheriff, hetgeen hem tot langstzittende sheriff van Amerika maakt.

Biografie[bewerken]

Vroege carrière[bewerken]

Arpaio was een kind van een uit de Italiaanse stad Napels gevlucht koppel. Zijn moeder stierf bij zijn geboorte, en zijn vader had weinig interesse om hem op te voeden. Hierdoor bestond een groot deel van zijn jeugd uit het rondtrekken van de ene opvangfamilie naar de andere.

Arpaio diende in het Amerikaanse leger van 1950 tot 1953 in de Koreaanse Oorlog. Nadat de oorlog was afgelopen ging hij naar Washington D.C. om carrière te maken als politieofficier. Al snel trok hij verder en ging hij in Las Vegas, Nevada werken. In 1956 trouwde hij met zijn vrouw Ava. Arpaio werkte meer dan 20 jaar bij de DEA (United States Drug Enforcement Administration). Zijn werkzaamheden bestonden voornamelijk uit het vechten tegen de drugsproductie en -handel in landen als Turkije, Marokko en Mexico. Vier jaar voor zijn pensioen werd hij hoofd van de DEA in Arizona.

Carrière als sheriff[bewerken]

In 1992, nadat hij eerder met pensioen was gegaan, stelde hij zich kandidaat voor sheriff in Maricopa county, Arizona. Deze verkiezingen won hij. Onmiddellijk nadat hij sheriff was geworden, werden er drastische veranderingen doorgevoerd. Zo werd er bezuinigd op het budget van de gevangenissen. Voortaan moesten gevangenen het doen met roze kleding en werd hen de toegang tot koffie, pornografie en televisie ontzegd.[bron?] Hij opende het zogenoemde Tent city waar gevangenen in 60 jaar oude tenten moesten slapen en nauwelijks meer eten kregen.[bron?] Ook moesten zij zorgen voor hun eigen stroom, die zij konden opwekken door op hometrainers te fietsen.[bron?] Ook werden er programma's opgezet om gevangenen taken buiten de gevangenis te laten doen, variërend van het schoonhouden van de wegen, tot het schilderen van stoepen, dat volgens Arpaio de belastingbetaler miljoenen dollars bespaart.

Hiertegenover staat kritiek dat zijn aanpak ook veel geld kost aan miljoenenverslindende rechtszaken van mensen die zich door zijn harde aanpak benadeeld voelen en die regelmatig in het gelijk worden gesteld.

Hoewel Arpaio het budget voor gevangenissen met 60% verlaagde kwamen er wel allerlei opvoedprogramma's in gevangenissen.

  • Hard Knocks High - Enige High School opleidingsprogramma in een gevangenis in de Verenigde Staten.
  • ALPHA - Programma gericht op voorkomen van herhaling drugsgebruik.

Verder zette Arpaio ook andere programma's op:

  • Operation Identification - Het identificeren van waardevolle goederen.
  • Operation Notification - Het identificeren van particulieren bij overvallen.
  • Project Lifeline - Gratis gebruik van de mobiele telefoon netwerk bij huiselijk geweld.
  • S.T.A.R.S. - (Sheriff’s Teaching Abuse Resistance to Students), een programma waarbij studenten en schoolkinderen die gepest worden, getraind worden om weerstand te bieden.
  • Posse program - Rekruteren van personen in Maricopa county die inzetbaar zijn in de strijd tegen de criminaliteit (op vrijwillige basis).
  • Holiday Mall Patrol - Patrouille die winkels gedurende winkelperiodes vrij van criminaliteit moet houden (op vrijwillige basis)
  • Periodic Deadbeat Parent'- Wet die ervoor zorgt dat ouders die hun kinderen mishandelen, de gevangenis in moeten.[bron?]

Vooral het Posse program is over de jaren heen zeer succesvol gebleken. Arpaio heeft inmiddels al 1 op de 3 geregistreerde inwoners van Maricopa county weten te rekruteren tot hulppolitie. Zij zijn gemachtigd om zwaar wapenmateriaal als tanks te besturen.[bron?] Zij assisteren de politie vrijwillig bij allerlei soorten werk. Voorbeelden zijn zoek- en reddingsacties, gevangenen transport, verkeerscontrole, rellen en administratieve zaken. Ook helpen de vrijwillige rekruten mee in het vechten tegen drugshandel en -bezit. Daarbij helpen de rekruten voornamelijk met het slopen van drugspanden.

Arpaio is in 1996, 2000, 2004, 2008 en 2012 herkozen en dat maakt hem de langstzittende sheriff van de Verenigde Staten ooit. Door discussie over racisme, onvoldoende aandacht voor andere thema's als immigratie (zoals kindermisbruik) is zijn populariteit wel gedaald. In 2000 kreeg hij nog 66% van de stemmen. In 2012, ondanks een campagnebudget van USD 6,4 miljoen, is dit gedaald tot 51,51%. Door zijn harde optreden tegen illegalen is hij vooral bij spaanstaligen in Arizona erg impopulair geworden.[bron?]

Op 8 november 2016 verloor Arpaio de verkiezingen zodat de democraat Paul Penzone hem op 7 januari 2017 zal opvolgen als sherrif.

Externe links[bewerken]