Johan Vandenbroucke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Johan Vandenbroucke
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Roeselare, 27 april 1961
Land België
Werk
Genre literatuur, journalistiek, literatuurkritiek
Bekende werken Jeroen Brouwers: het verhaal van een oeuvre
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Johan Vandenbroucke (Roeselare, 27 april 1961) is literair journalist en eigenaar/oprichter van boekhandel/antiquariaat De Zondvloed te Mechelen en Roeselare.[1]

Literaire journalistiek[bewerken | brontekst bewerken]

Vandenbroucke werkte tot 2007 voor De Morgen, had een vaste column in het tijdschrift Knack, en was betrokken bij de redactie van literair tijdschrift De Brakke Hond. Verder publiceerde hij literatuur-kritische bijdragen, interviews en recensies in de tijdschriften De Parelduiker, De Poëziekrant, Yang, het Nieuw Wereldtijdschrift en Leesidee.

In 2005 stelde Vandenbroucke voor de reeks 'Schrijversprentenboeken' van het Letterkundig Museum 'Schrijversprentenboek 54' samen: een biografische schets van het leven en werk van Jeroen Brouwers. Naar aanleiding van Brouwers' 75e verjaardag verscheen dit boek in 2015 in een actualiseerde versie bij uitgeverij Atlas Contact als 'Jeroen Brouwers: het verhaal van een oeuvre'.

De Zondvloed[bewerken | brontekst bewerken]

De Zondvloed is genoemd naar de gelijknamige roman van Jeroen Brouwers en bestaat uit twee vestigingen: in Roeselare en in Mechelen. De laatste opende haar deuren in 2008 de deuren en heeft een café-gedeelte waar met grote regelmaat boekpresentaties, filosofische gesprekken en andere literair/filosofische activiteiten plaatsvinden.

In 2016 vond in De Zondvloed Brouwers luidop, 'De Zondvloed leest De Zondvloed' plaats; een marathonlezing door bezoekers en genodigden van de gelijknamige Brouwers roman. Deze kon via een live-stream op YouTube worden gevolgd.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1998 Verzonnen Vrouwen, roman (De Arbeiderspers)
  • 2004 Trotter Reizen en Literatuur (Lannoo), in samenwerking met Ann Meskens.[2]
  • 2005 Schrijversprentenboek nr. 54 (De Bezige Bij/Letterkundig Museum)
  • 2006 Kroniek van een Karakter, theaterbewerking i.s.m. Tom Van Bauwel.[3]
  • 2015 Jeroen Brouwers: het verhaal van een Oeuvre (Atlas Contact)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]