John Roddam Spencer Stanhope

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
John Roddam Spencer Stanhope

John Roddam Spencer-Stanhope (Yorkshire, 20 januari 1829Florence, 2 augustus 1908) was een Engels kunstschilder, geassocieerd met de prerafaëlieten.

Leven en werk[bewerken]

Stanhope werd geboren in een vooraanstaande familie. Zijn vader was classicus en ‘Member of Parliament’. Hij studeerde te Oxford en koos daar al snel de richting van kunst en architectuur. Van 1853 tot 1857 maakte hij met George Frederic Watts een reis door Italië en Klein-Azië. Na zijn terugkeer assisteerde hij Dante Gabriel Rossetti bij het maken van muurschilderingen voor de hal van Oxford Union.

Stanhope was goed bevriend met Edward Burne-Jones en wordt gerekend tot de tweede ‘golf’ van prerafaëlieten (“Aesthetic Movement”). Hij schilderde vooral mythologische, allegorische en Bijbelse taferelen, en werkte met olieverf, waterverf en fresco-technieken. Ter verlichting van zijn chronische astma reisde hij in de winters regelmatig naar Florence, in Italië. Hij was de oom en leermeester van kunstschilderes Evelyn De Morgan.

Stanhope was gehuwd met de vermogende Elizabeth King. In 1867 verloor hij zijn enige dochter, Mary, aan roodvonk. Hij overleed in 1908, op 89-jarige leeftijd, te Florence, waar hij zich vanaf 1880 definitief gevestigd had.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • A.M.W. Stirling, The Life of Roddam Spencer Stanhope, Pre-Raphaelite, a Painter of Dreams, in A Painter of Dreams and Other Biographical Studies, Londen: Lane, 1916. pag. 288-289.

Externe links[bewerken]