Josef Terboven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Josef Antonius Heinrich Terboven
Terboven met mitella in Noorwegen (april 1942)
Algemeen
Geboortedatum 23 mei 1898
Geboorteplaats Essen
Sterfdatum 8 mei 1945
Plaats van overlijden Skaugum
Functie
Zijde Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Organisatie NSDAP
Speciale functie - Gauleiter van Essen
- Oberpräsident van de Rijnprovincie
- Rijkscommissaris van Noorwegen
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Josef Antonius Heinrich Terboven (Essen, 23 mei 1898 - Skaugum, 8 mei 1945) was een Duits militair die tijdens de Tweede Wereldoorlog Reichskommissar was van Noorwegen vanaf 24 april 1940 tot het eind van de oorlog.

De familie Terboven (oorspronkelijk ter Boven) was van Nederlandse afkomst. Terboven nam deel aan de Eerste Wereldoorlog en zwaaide af als luitenant. Hierna studeerde hij rechten en staatswetenschap in München en Freiburg, maar werd tevens politiek actief in extreemrechtse kring. Hij nam deel aan de putsch van 1923. Dit leverde hem een veroordeling op, maar opende vooral de deur naar een carrière in de NSDAP. Vanaf 1928 was hij Gauleiter in Essen. In juni 1934 trouwde hij met Ilse Stahl, de secretaresse van Joseph Goebbels. Als Oberpräsident van de Rijnprovincie verwierf hij een reputatie van wreedheid.

Terboven en Goebbels in Oslo (1940)

Op 24 april 1940, nog voor de capitulatie van Noorwegen op 7 juni, werd hij Rijkscommissaris in plaats van Vidkun Quisling die op die positie had gehoopt; wel werd Quisling in 1942 benoemd tot minister-president. Terboven nam zijn intrek in de residentie van de Noorse kroonprins in Skaugum en had zijn werkvertrekken in het Storting (het Noorse parlement). Als Rijkscommissaris met steun van Hitler had Terboven vrijwel onbeperkte macht; het was zijn bedoeling om van de Festung Norwegen een laatste bastion van het naziregime te maken. Hij was zo gehaat dat zelfs Goebbels in zijn dagboeken schande sprak over zijn wandaden jegens de Noren.

Op 8 mei 1945, vlak voor de capitulatie van Duitsland van kracht werd, blies Terboven zich op in zijn bunker bij Skaugum.

Zie de categorie Josef Terboven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.