Joseph Kasavubu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joseph Kasavubu
Joseph Kasa-Vubu in Israel.png
Ambtstermijn 30 juni 1960 - 25 november 1965
Voorganger n.v.t.
Opvolger Mobutu Sese Seko
Geboren Tshela, 1913 ?
Overleden Boma, 24 maart 1969
Politieke partij ABAKO
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Joseph Kasavubu (Tshela, 1913[1] - Boma, 24 maart 1969) was de eerste president van de Republiek Congo (Kinshasa).

Biografie[bewerken]

Kasavubu, die tot het Bakongo-volk behoorde, ontving onderwijs bij de katholieke missionarissen. Hij werd opgeleid tot leerkracht en was als zodanig na zijn studie werkzaam. Vanaf 1942 werkte hij voor de koloniale overheid (posterijen) van het toenmalige Belgisch-Congo.

Na 1953 ontplooide Kasavubu zich tot een nationalistisch leider. Hij werd in 1955 voorzitter van de ABAKO (Alliance des Bakongo), een culturele vereniging voor de Bakongo. In 1957 zette hij de ABAKO om in een politieke vereniging en werd hij in de gemeenteraad gekozen.

Tijdens de Rondetafelconferentie in Brussel (1960) deed Kasavubu van zich spreken als gematigd leider. Na de verkiezingen van mei 1960 sloot hij een akkoord met de nationalistische leider van de MNC, Patrice Lumumba. Men sprak af dat Kasavubu president van Congo zou worden en Lumumba premier.

In juni 1960 werd Congo onafhankelijk en werd Kasavubu president. Spoedig na de onafhankelijkheid traden er spanningen op tussen de Belgen, de Katangese nationalisten (die op afscheiding aanstuurden), het Congolese leger (Force Publique) en de centralisten (aanhangers van de MNC).

Kasavubu achtte Patrice Lumumba verantwoordelijk voor de misstanden en zette hem op 5 september 1960 af. Lumumba op zijn beurt zette de president af. Kolonel Mobutu greep via een staatsgreep in en 'neutraliseerde' zowel de president als de premier (dat wil zeggen hij trok de macht naar zich toe). Lumumba werd onder huisarrest gesteld, maar Kasavubu bleef president. Op 17 januari 1961 werd Lumumba vermoord.

Nadat de situatie enigszins onder controle was kreeg Kasavubu zijn uitvoerende macht van Mobutu terug, zonder dat de laatste echter alle macht uit handen gaf. De interne situatie in Congo bleef instabiel. In november 1965 pleegde Mobutu opnieuw een coup en liet zich tot president van Congo installeren. Kasavubu overleed 4 jaar later.

Zie ook[bewerken]

Voorganger:
geen
President van Congo
1960-1965
Opvolger:
Joseph-Désiré Mobutu (Mobutu Sese Seko)