Julian Aaron Cook

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Julian Aaron Cook
Julian Aaron Cook
Julian Aaron Cook
Geboren 7 oktober 1916
Mount Holly, Vermont, Verenigde Staten
Overleden 19 juni 1990
Columbia, South Carolina, Verenigde Staten
Begraven Onbekend[1]
Land/partij Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Onderdeel Flag of the United States Army.svg United States Army
Dienstjaren 19401968
Rang US-O6 insignia.svg Colonel
Eenheid 504th Infantry Regiment (United States)
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Zie onderscheidingen
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Julian Aaron Cook (Mount Holly (Vermont), 7 oktober 1916 - Columbia (South Carolina)), 19 juni 1990) was een Amerikaanse officier. Hij werd op 8 oktober 1945 bij Koninklijk Besluit door koningin Wilhelmina benoemd tot Ridder in de Militaire Willems-Orde.

Majoor Julian Aaron Cook was commandant van het 3rd Batallion, 504th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division, een luchtlandingseenheid die tijdens Operatie Market Garden met parachutes afdaalde. De succesvolle waaloversteek op 20 september 1944 werd onder zijn leiding uitgevoerd.

Tijdens de gevechten van de 82ste Airborne Division in het gebied van Nijmegen in de periode van 17 september tot 4 oktober 1944 heeft Julian Aaron Cook zich, zo vermeldt het Koninklijk Besluit, "tijdens de gevechten van de 82ste Airborne Division in het gebied van Nijmegen in de periode van 17 September tot 4 oktober 1944 onderscheiden door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw. Daarbij herhaaldelijk blijk gegeven van buitengewone plichtsbetrachting en groot doorzettingsvermogen, en (hij is) in alle opzichten een zeer loffelijk voorbeeld, een inspiratie geweest voor allen in die roemvolle dagen".

Onderscheidingen[bewerken]