Jurassic Park (boek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jurassic Park
(Boekomslag op en.wikipedia.org)
Auteur(s) Michael Crichton
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Genre Sciencefiction
Uitgegeven 1990
ISBN-code 90-245-2439-3
Verfilming Jurassic Park
Vervolg The Lost World
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Jurassic Park is een sciencefictionroman van Michael Crichton uit 1990. Het boek gaat over een eiland voor de Zuid-Amerikaanse kust waarop door gentechnologie herschapen dinosauriërs door het publiek bezichtigd kunnen worden. Evenals in Crichtons eerdere film Westworld, blijkt het door wetenschappelijk vernuft ondersteunde amusementspark veel gevaren op te leveren.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De rijke John Hammond bezit een tropisch eiland waarop een park met dinosauriërs gebouwd is. Voordat het park opent, moet het eerst door experts goedgekeurd worden. Wanneer deze echter aankomen gaan er verschillende dingen fout.

Verfilming[bewerken]

Het boek werd in 1993 verfilmd door Steven Spielberg. De gelijknamige film Jurassic Park werd een blockbuster en was een grote doorbraak in digitale speciale effecten.

Verschillen met de film[bewerken]

Er zijn een aantal verschillen tussen het boek en de verfilming ervan.

  • In het boek sterft John Hammond, hij wordt aangevallen door een groepje procompsognathussen. In de film blijft hij leven.
  • In het boek komt men een zieke stegosaurus tegen, geen triceratops.
  • In het boek is Tim ouder dan Lex. Tim, en niet Lex, slaagt erin de parksystemen terug aan te schakelen.
  • In het boek bezwijkt Malcolm aan zijn verwondingen.
  • In het boek blijven Gennaro en Muldoon in leven en spelen eveneens een vrij belangrijke rol in de finale van het boek, terwijl Henry Wu (bioloog van het park) wel sterft: hij wordt na een list gegrepen door een velociraptor. In de film vertrekt Wu naar het vasteland vooraleer alles verkeerd loopt.

Een aantal ideeën uit het boek werden overgenomen in de sequels op Jurassic Park:

  • De openingsscène van het boek, een meisje op een verlaten strand dat aangevallen wordt door een groepje procompsognathussen, evenals de watervalscène, waarin een aantal personen zich achter een waterval verbergen voor een tyrannosaurus, werd overgenomen in de tweede film The Lost World.
  • De scène uit het boek waarin een grote stalen volière bewoond door vliegende pteranodons voorkomt, werd gebruikt in de derde film Jurassic Park III.