Naar inhoud springen

Kasjatag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door CommonsDelinker (overleg | bijdragen) op 4 jul 2019 om 21:15. (Gubernias_del_Caucaso_-_Gubernia_de_Elizavetpol_-_Imperio_Ruso.png is op Commons verwijderd. Ellin Beltz: per [[:c:Commons:Deletion requests/)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kasjatag
Քաշաթաղ
Gewest in Nagorno-Karabach Vlag van Nagorno-Karabach
Ligging van Kasjatag in Nagorno-Karabach
Ligging van Kasjatag in Nagorno-Karabach
Coördinaten 39°38'27"NB, 46°32'49"OL
Algemeen
Oppervlakte 3376,52 km²
Inwoners
(2015)
9300
(2,5 inw./km²)
Hoofdstad Berdzor
Overig
Aantal gemeenten 52
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Nagorno-Karabach

Kasjatag (Armeens: Քաշաթաղ; Engels: Qashatagh) is een gewest in de Republiek Artsach (Nagorno-Karabach), een gebied dat formeel behoort tot het grondgebied van Azerbeidzjan. De facto gedraagt Nagorno-Karabach, hoewel niet erkend door de internationale gemeenschap, zich als een onafhankelijke republiek, waarbij sprake is van Armeense invloed op het bestuur[1]. Het gewest is 3377 km² groot en had 9300 inwoners in 2015.[2] De bevolkingsdichtheid is gering, met 2,8 inwoners per km²; wel is het geboortecijfer hoog met 29 per 1000.

De bevolking houdt zich voornamelijk bezig met landbouw en veeteelt. De hoofdstad is Berdzor (Azerbeidzjaans: Laçın), dat voor 1994 in de Azerbeidzjaanse Lachin-corridor lag. Het gewest Kasjatag is onderverdeeld in 52 gemeenten, waarvan drie met stadstitel: Berdzor, Kovsakan (Az.: Zəngilan) en Midzjnavan (Az.: Mincivan). In het westen grenst het gewest aan Armenië, in het zuiden aan Iran.

Een groot deel van het gewest behoorde niet tot de oorspronkelijke enclave Nagorno-Karabach. In de loop van het Nagorno-Karabach-conflict in 1991-1994 hebben de Armeniërs niet alleen de voormalige autonome oblast onder controle gekregen, maar ook de omstreken bezet, om zo verbinding te krijgen met Armenië.[3] Daarmee is ook een veiligheidsgordel gevormd. Veel oorspronkelijke Azeri-bewoners van het huidige gewest hebben het gebied (moeten) verlaten, zodat het nog altijd zeer dunbevolkt is.[4][5]

Armenië, Nagorno-Karabach en Azerbeidzjan. Het gebied van de voormalige Nagorno-Karabachse Autonome Oblast omlijnd met rood. Het gebied onder de feitelijke jurisdictie van de Republiek Artsach in het bruin.