Kasteel Carondelet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kasteel Carondelet/Château de Crupet
Donjon van het kasteel Carondelet.
Locatie Crupet, België
Coördinaten 50° 21′ NB, 4° 58′ OL
Algemeen
Kasteeltype Donjon/waterburcht
Stijl middeleeuws
Gebouwd in 13e eeuw
Monumentale status Beschermd erfgoed
Donjon van het kasteel Carondelet.
Het neerhof met op de achtergrond de donjon.
Kaart
Kasteel Carondelet (België)
Kasteel Carondelet
Portaal  Portaalicoon   België

Het kasteel Carondelet (Frans: château de Crupet, château des Carondelet) is een laaglandkasteel in het dorp Crupet (een deelgemeente van Assesse).

Volgens sommige auteurs gaat de oorsprong van het kasteel terug tot de 11e of 12e eeuw, maar de eerste helft van de 13e eeuw is waarschijnlijker als men op de architectuur mag afgaan.[1] De heerlijkheid Crupet wordt vanaf 1278 vermeld in de bronnen,[2] terwijl de eerste vermelding van een gebouw (mannoir de Cripeit) uit 1304 dateert.[3]

Oorspronkelijk bevond zich op deze plaats niets anders dan een machtige donjon omringd door een diepe slotgracht, die toebehoorde aan de graaf van Luxemburg.[4] Hier werden al snel andere gebouwen aan toegevoegd.

In de 14e eeuw werd het versterkte domein overgedragen aan de prins-bisschop van Luik. In 1549 werd het eigendom van de familie Carondelet, die een uitspringende verdieping toevoegde met een piramidevormig dak. Vervolgens trok ze gebouwen op die het nederhof zouden vormen en vormde de plaats om tot een kasteelhoeve.

In 1629[5] of 1667[6] volgens de bronnen, ging het eigendom over op het huis Merode. Door erfenis en door huwelijk, valt het eigendom vervolgens toe aan de graaf van Thiennes en dan aan de markgraaf van La Boëssière.

Het kasteel was steeds in adellijke handen, tot het in 1925 werd gekocht door architect Adrien Blomme. Deze Brusselse architect met enkele art-decogebouwen op zijn naam, restaureerde het kasteel en paste het enigszins aan aan 20e-eeuws wooncomfort. Tot voor kort werd het kasteel ook door Blommes nazaten bewoond. Sinds kort is het kasteel in het bezit van een Nederlandse familie uit 's-Hertogenbosch.[7]

Er bevindt zich een horecagelegenheid op het terrein en er was een - inmiddels gesloten - beroemde forellenkwekerij opzij van het donjon.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Château de Crupet - Donjon Carondelet, chateaubelgique.com (2011).
  2. Als "Crupei". E. Poncelet, La Guerre dite « de la Vache de Ciney », in BCRH5 3 (1893), p. 352.
  3. V. Morysse, La Seigneurie de Crupet, in Crup'Echos 40 (1996), pp. 63-64.
  4. P. Stéphany, La Belgique en cent coups d'oeil, Brussel, 2006, pp. 117-118.
  5. M. de Vegiano, Nobiliaire des Pays-Bas et du Comté de Bourgogne, III, Gent, 1868, p. 134.
  6. S. Bormans, Les seigneuries féodales de l'ancien pays de Liège, in Bulletin de L'Institut Archéologique Liégeois 9 (1868), p. 246.
  7. A. Deb., Le Donjon de Crupet vendu à des Néerlandais, in Vers l'Avenir Namur (10/11/2009).

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Crupet Castle.