Naar inhoud springen

Katholieke Kerk in Somalië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Skuipers (overleg | bijdragen) op 31 okt 2019 om 21:32. (Camilleri gedelegeerde)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kathedraal van Mogadishu, vernietigd in 2008.

De Katholieke Kerk in Somalië is een onderdeel van de wereldwijde Katholieke Kerk, onder het geestelijk leiderschap van de paus en de curie in Rome.

Beschrijving

Ongeveer honderd inwoners van Somalië zijn katholiek.[1][2] Tijdens de koloniale periode was er in 1950 een piek van ongeveer 8.500 (0,7%) katholieken in het land, bijna allen afkomstig uit Italië.[2]

Het land bestaat uit een enkel bisdom, Mogadishu, dat direct onder de Heilige Stoel valt. De zetel van het bisdom is sede vacante sinds de laatste bisschop, Pietro Salvatore Colombo, vermoord werd in 1989.[3] Sinds 1990 is bisschop Giorgio Bertin apostolisch administrator. Bisschoppen uit Somalië zijn lid van de bisschoppenconferentie van de Arabische gebieden. De president van deze bisschoppenconferentie is aartsbisschop Pierbattista Pizzaballa O.F.M., apostolisch administrator van het Latijns patriarchaat van Jeruzalem. Verder is men lid van de Association of Member Episcopal Conferences in Eastern Africa en de Symposium des Conférences Episcoaples d'Afrique et de Madagascar.

De apostolisch gedelegeerde voor Somalië is aartsbisschop Antoine Camilleri, die ook apostolisch nuntius is van Djibouti en Ethiopië.

Indeling

Kaart van Somalië

Apostolische delegatie

Zie ook

Referenties