Katholieke Kerk in Ethiopië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
17e-eeuwse Portugese katholieke kerk aan het Tanameer

De Katholieke Kerk in Ethiopië is een onderdeel van de wereldwijde Rooms-Katholieke Kerk, onder het geestelijk leiderschap van de paus en de curie in Rome.

In 2005 waren ongeveer 494.000 (0,7%) van de 70.000.000 inwoners van Ethiopië lid van de Katholieke Kerk.[1] In een census uit 2007 zagen 532.187 mensen zichzelf als Katholiek.[2]

Veel katholieken in Ethiopië zijn lid van de Ethiopisch-Katholieke Kerk. Deze kerk volgt de Alexandrijnse ritus.

Ethiopië maakt samen met Eritrea deel uit van de kerkprovincie Addis Abeba. Ethiopië bestaat uit 11 bestuurlijke divisies, namelijk 1 metropolitaan aartsbisdom, 2 bisdommen en 8 apostolische vicariaten.

De bisschoppen zijn lid van de bisschoppenconferentie van Ethiopië en Eritrea. President van de bisschoppenconferentie is Berhaneyesus Demerew Souraphiel, Ethiopisch-katholiek aartsbisschop van Addis Abeba. Verder is men lid van de Association of Member Episcopal Conferences in Eastern Africa en de Symposium des Conférences Episcoaples d’Afrique et de Madagascar.

Apostolisch nuntius voor Ethiopië is aartsbisschop Antoine Camilleri, die tevens nuntius is voor Djibouti en gedelegeerde voor Somalië.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 16e eeuw probeerden Portugese dominicanen en jezuïeten binnen de Koptisch-Orthodoxe Kerk in Ethiopië tevergeefs een unie met Rome te bewerkstelligen. Begin 17e eeuw werd het rooms-katholicisme korte tijd tot staatsgodsdienst verklaard nadat de jezuïeten erin geslaagd waren de negus Susenyos te dopen. Zijn opvolger was echter tegen een unie met Rome en katholieke priesters werd de toegang tot het land ontzegd.

Pas eind 19de eeuw liet negus Menelik II een katholieke missie weer toe. Deze had echter weinig succes. In 1961 benoemde paus Paulus VI een metropoliet in Addis Abeba.

Bisdommen[bewerken | brontekst bewerken]

Bisdommen binnen de Ethiopisch-Katholieke Kerk worden ook wel eparchie genoemd. Ethiopië bestaat uit 13 bestuurlijke divisies, namelijk 1 metropolitaan aartsbisdom (aartseparchie), 3 bisdommen, 8 apostolische vicariaten en 1 apostolische prefectuur. De apostolische vicariaten en prefectuur vallen net als het aartsbisdom direct onder de heilige stoel. De bisdommen zijn suffragaan aan het aartsbisdom.

Nuntius[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]