Kawaii

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Pikachu op een vliegtuig van ANA

Kawaii (可愛い in het Japans) is een veel gebruikt woord in anime en manga, afkomstig uit Japan. Het wordt in Japan ook gebruikt als stijl in het dagelijks leven.

Betekenis[bewerken]

Kawaii betekent schattig en/of lieflijk. In brede zin staat het voor een culturele stijl van getekende personages in zachte, pastel kleuren, vaak met een grote aaibaarheidsfactor.[1] In Japan hebben veel organisaties en overheidsinstelling hun eigen personage, dat als een soort mascotte dient. In anime en manga heeft het woord kawaii een veel grotere en bredere betekenis. Hieronder wordt anime verstaan waarin liefde, goedheid, schoonheid en erotiek voorkomt.

Kenmerken[bewerken]

Het gebruik van grote ogen van personages in anime is een voorbeeld van kawaii. Andere kenmerken zijn grote hoofden, versimpelde en tweedimensionale lichamen. Kawaii kan juist ook heel simpel getekend zijn, met twee stippen als ogen, een bloos-effect en weinig detail. Hierbij worden vaak pastel kleuren gebruikt.

Voorbeelden[bewerken]

Televisieseries, films en games die behoren tot de Kawaii-stroming zijn wereldwijd bekend geworden.[2] Bekende voorbeelden zijn: