Pikachu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pikachu
Pokémon
Pikachu
Nationaal
Arbok - Pikachu (025) - Raichu

Johto
Pichu - Pikachu (022) - Raichu Hoenn
Pichu - Pikachu (156) - Raichu Sinnoh
Pichu - Pikachu (104) - Raichu

Japanse naam Pikachū (ピカチュウ)
Evolutie van Pichu
Evolueert naar Raichu
Generatie Eerste
Soort Muis Pokémon
Evolutielevel Basis
Type Elektrisch
Hoogte 0,4 m
Gewicht 6,0 kg
Eigenschap Static
Lijst van Pokémon

Pikachu is de bekendste van de ongeveer 890 Pokémon uit de populaire gelijknamige anime-serie, alsook de Pokémoncomputer en -kaartspellen. Zijn nummer in de Pokédex is 25. Hij ziet eruit als een gele muis met konijnenoren, heeft rode wangetjes en een staart in de vorm van een bliksemschicht. De naam Pikachu stamt van "pika" (Japans voor 'volt', 'schok') en "chu" (Japans voor 'piep', het geluid van een muis). Hij is ontworpen door Ken Sugimori. De bekendste Pikachu (en Pokémon) is wellicht die van Ash Ketchum, trainer in de Pokémon-televisieserie.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De stem van Pikachu wordt ingesproken door Ikue Ohtani. Deze stem is te horen in de tekenfilmserie (incl. films), computerspellen (onder andere Pokémon Yellow) en verscheidene merchandise-artikelen.

Bij de Pokémonspellen, waarin de speler zijn Pokémon tegen andere Pokémon laat strijden om sterker te worden, doet Pikachu dit door middel van elektriciteit. Het diertje kan stroomstoten afgeven via zijn rode wangetjes. Meerdere Pikachu samen kunnen een elektromagnetisch veld veroorzaken, eventueel zelfs gepaard met donder.

Pikachu is een van de uitzonderingen op het gebied van evolueren in zijn volgende gedaante. In tegenstelling tot de anderen, die evolueren door gevechten te winnen, heeft Pikachu hiervoor een "dondersteen" nodig. Pikachu komt voort uit Pichu en evolueert in Raichu. In Pokémon Yellow Version is er een uitzondering. Hier is Pikachu de Pokémon waarmee het spel wordt begonnen. De speler kan hem niet zelf laten evolueren. Hij moet hier worden geruild, en de ander moet dan een Thunderstone (dondersteen) kopen en die op de Pikachu van de ene speler gebruiken. Als er dan weer wordt teruggeruild, levert dit een Raichu op.

Pikachu als mascotte[bewerken | brontekst bewerken]

Pikachu is wereldwijd de meest bekende Pokémon van allemaal. Het is ook een van de weinige die zijn naam behoudt in alle verschillende talen waarin de games worden uitgebracht. Pikachu is zo bekend omdat hij de officiële mascotte is. Oorspronkelijk zou er gekozen worden voor Clefairy als mascotte, omdat deze er heel vriendelijk en schattig uitziet, en het 'standaard' normaal-type is. Maar omdat in de anime uiteindelijk gekozen werd voor Pikachu als Ash Ketchums starter-Pokémon, en dit zo goed ontvangen werd, werd besloten om Pikachu als de officiële mascotte te houden. Sindsdien zijn er veel dingen rondom Pikachu ontwikkeld, zoals de Pikachu-shorts, welke voor de films verschijnen, het speciale item Light Ball, wat alleen Pikachu's special en physical aanval verhoogt, en de komende Cosplay Pikachu, welke in veel verschillende kostuums gestoken kan worden, enzovoorts.

Ruilkaartenspel[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaan 42 standaard Pikachu kaarten, waarvan er negen enkel in Japan zijn uitgebracht. Verder bestaan er nog twee Flying Pikachu-kaarten (één enkel in Japan), een Surfing Pikachu, een Pikachu's Summer Vacation (enkel in Japan), een Ooyama's Pikachu (enkel in Japan), drie _____'s Pikachu kaarten (twee enkel in Japan), twee Lt. Surge's Pikachu-kaarten, een Pichu and Pikachu-combinatiekaart (enkel in Japan), een PokéPark's Pikachu (enkel in Japan), een Pikachu ☆, een Captain Pikachu (Japan), Pikachu M (Japan), Pikachu M LV.X (Japan) en een Shopping Pikachu (Japan). Al deze kaarten hebben het type Lightning als element. Ook bestaan er 3 Pikachu δ-kaarten met element Metal en één type Colorless-combinatiekaart van Pikachu, Jigglypuff en Clefairy.

Pikachu (Neo Genesis 70)[bewerken | brontekst bewerken]

Pikachu (Japans: ピカチュウ Pikachu) is een Lightning-type Basis Pokémon-kaart, deel uitmakend van de Neo Genesis-expansie. Hij heeft een HP van 50 en kent de aanvallen Quick Attack en Agility. Beide aanvallen kan Pikachu leren in de spellen; Quick Attack op level 13 en Agility op level 37. De Pikachu op deze kaart is echter maar van level 15.

_____'s Pikachu (Wizards Promo 24)[bewerken | brontekst bewerken]

_____'s Pikachu (Japans: _____のピカチュウ _____'s Pikachu onder _____ staat er "schrijf je naam hier" in het Japans) is een Lightning-type Basis Pokémonkaart. Het is een van de Wizards Black Star-promotiekaarten. Hij heeft een HP van 50 en kent de aanval Birthday Surprise.

PokéPark's Pikachu (PokéPark Forest 4)[bewerken | brontekst bewerken]

PokéPark's Pikachu (Japans: ポケパークのピカチュウ PokéPark's Pikachu) is een Lightning-type Basis Pokémon kaart, die enkel in Japan is uitgebracht. Het maakt deel uit van de PokéPark expansie. Hij heeft een HP van 50 en kent de aanvallen Quick Attack en Thunderbolt. Beide aanvallen kan Pikachu leren in de spellen. Quick Attack leert hij op level 13, Thunderbolt op level 29.

Pikachu ☆ (EX Holon Phantoms 104)[bewerken | brontekst bewerken]

Pikachu ☆ (Japans: ピカチュウ☆ Pikachu ☆) is een Lightning-type Basis Pokémon-kaart, deel uitmakend van de EX Holon Phantoms-expansie. Hij heeft een HP van 60 en kent de aanvallen Thundershock en Spring Back. Thundershock is een aanval in de spellen die Pikachu leert. Deze kaart beeldt de Shiny-versie van Pikachu af.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Barbo, Maria. The Official Pokémon Handbook. Scholastic Publishing, 1999. ISBN 0-439-15404-9.
  • Loe, Casey, ed. Pokémon Special Pikachu Edition Official Perfect Guide. Sunnydale, CA: Empire 21 Publishing, 1999. ISBN 1-930206-15-1.
  • Mylonas, Eric. Pokémon Pokédex Collector’s Edition: Prima’s Official Pokémon Guide. Prima Games, September 21 2004. ISBN 0-7615-4761-4
  • Nintendo Power. Official Nintendo Pokémon FireRed Version & Pokémon LeafGreen Version Player’s Guide. Nintendo of America Inc., August 2004. ISBN 1-930206-50-X
  • Nintendo Power. Official Nintendo Pokémon Emerald Player’s Guide. Nintendo of America Inc., April 2005. ISBN 1-930206-58-5

Zie de categorie Pikachu van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.