Pokémon (ruilkaartspel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pokémon
English Pokémon logo.svg
Aantal spelers 2 of meer
Leeftijd 3+
Uitgever Nintendo
Auteur Satoshi Tajiri

Pokémon is een in 1999 gelanceerd ruilkaartspel. Sinds 2011 is er een digitale versie van het ruilkaartspel genaamd Pokémon TCG Online.

Omschrijving[bewerken]

Het draait om het gevecht met Pokémon om als eerste alle 6 'prijzen' op te pikken. Die zogenaamde prijzen zijn 6 kaarten die face down (voorkant naar onder) neergelegd worden aan het begin van het spel. De speler die als eerste alle 6 prijzen heeft opgepikt wint. Een andere manier om te winnen is door als laatste speler over te blijven met kaarten in je deck. Als een speler geen kaart kan trekken aan het begin van zijn/haar beurt (de 'Draw Fase') dan verliest die speler het spel.

Er zijn 3 soorten kaarten: Pokémon, Energy en Trainer.

  1. De Pokémon zijn natuurlijk waar het spel om draait: zij bevechten elkaar en laten je prijzen nemen.
  2. De Trainers zijn kaarten die je Pokémon helpen te winnen of die je helpen de juiste kaarten te trekken.
  3. Energy zijn de kaarten die je nodig hebt om je Pokémon te laten aanvallen of om ze zich terug te doen trekken.

Er zijn daarnaast nog onderverdelingen in ieder van deze 3 types: je hebt geëvolueerde Pokémon en basis Pokémon, je hebt Stadium, Supporter en Item Trainers, je hebt basis Energy en speciale Energy. In formele Pokémonduels mag je slechts vier van dezelfde soort kaarten in je deck hebben, behalve basis Energy. Alle kaarten worden onderverdeeld in één van de vijf niveaus van zeldzaamheid. Een rondje op de kaart betekent helemaal niet zeldzaam (common), een ruitje betekent redelijk zeldzaam (uncommon) en een sterretje betekent zeldzaam, zeer zeldzaam of extreem zeldzaam (rare, super rare of ultra rare). Energy en Trainers hebben als hoogste zeldzaamheid rare, maar Pokémon kunnen ook Super Rare of Ultra Rare als zeldzaamheid hebben. Deze kaarten zijn dan vaak erg sterk, met hoge HP en sterke aanvallen, en/of met een mooier/groter plaatje dan gewoonlijk. Vanaf de serie Black and White wordt in Japan de zeldzaamheid aangegeven met letters (C, U, R, SR, UR). Dit bevestigde het voorheen gespeculeerde feit dat Super Rare en Ultra Rare wel degelijk bestaan.

Net als in de videospellen zijn de Pokémon onderverdeeld in types, in het kaartspel is dit echter niet zo uitgebreid (bijvoorbeeld: ijs en water zijn 1 type: water). Er zijn zo 10 elementen/typen (erachter staan de typen in de spellen): colorless (normal, flying, dragon), water (water, ice), fighting (fighting, ground, rock), fire (fire), lightning (electric), grass (grass, bug, poison), psychic (psychic, ghost, poison), metal (steel), darkness (dark) en dragon (dragon)[1]. Iedere soort heeft haar eigen sterkten en zwakten tegenover andere soorten ("Weakness" en "Resistance").