Kees Jansma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kees Jansma
Kees-jansma.jpg
Volledige naam Cornelis Johannes Jansma
Geboren 26 juni 1947
Geboorteplaats Amsterdam
Land Nederland
Beroep sportpresentator, producent, voormalig perschef, sportjournalist, columnist
Bekend van Studio Sport, Fox Sports
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Cornelis Johannes (Kees) Jansma (Amsterdam, 26 juni 1947) is een Nederlands sportpresentator, producent en voormalig perschef van Oranje.

Jansma werkte jarenlang bij Studio Sport maar stapte in 1997 over naar Canal+ (voorloper van Sport1), waar hij destijds ook hoofd Sport was. Samen met Wil Moerer was Jansma tevens televisieproducent. Ook was hij enige tijd presentator van het sportprogramma Sport op Vrijdag bij de KRO. Verder was hij jarenlang redacteur bij Voetbal International en bleef hij na zijn vertrek als redacteur tot de zomer van 2004 als columnist verbonden aan het blad.

Vanaf 2011 tot de zomer van 2019 was hij presentator van Fox Sports, voorheen Eredivisie Live. Voor deze zender presenteerde Jansma vijf jaar lang De Tafel van Kees en Natafelen, waarin hij diverse gasten uit de voetbalwereld op bezoek kreeg. In 2019 zet hij een punt achter zijn loopbaan als tv-presentator. Hij bleef verbonden bij de zender als analist. Verder is hij regelmatig te gast bij Studio Voetbal van de NOS. Daarnaast werd op 20 augustus 2019 bekend dat Jansma zou aantreden als bestuursadviseur van het nieuwe bestuur bij ADO Den Haag. Ook steunt Jansma de wederopstanding van De Volewijckers, die op termijn terug willen keren in het betaalde voetbal.

Jansma was van 2004 tot en met 2014 perschef van het Nederlands voetbalelftal. Op 13 juli 2014, na de derde plaats van Oranje op het WK in Brazilië, trad Jansma terug als perschef. Op 29 april 2011 werd hij beloond voor zijn werk in de journalistieke wereld en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2011 verscheen zijn boek met als titel "Kees". In 2016 kwam het boek "Terug naar Hilversum" uit.

Trivia[bewerken]

  • Op zevenjarige leeftijd verhuisde hij van Amsterdam naar Den Haag.[1]
  • Presentatoren Henk Spaan en Harry Vermeegen hadden in de jaren 90 enige tijd in hun televisieprogramma een Kees Jansma-lookalike-wedstrijd, waarin er werd gezocht naar iemand die als het evenbeeld van Jansma kon fungeren.
  • Jansma schreef in 1990 het Geschenkboek voor de Maand van het Spannende Boek, getiteld En een persconferentie tot slot...
  • Jansma is getrouwd en heeft met zijn vrouw twee zoons. Uit een eerder huwelijk heeft hij twee kinderen en vier kleinkinderen.