Harry Vermeegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Harry Vermeegen
Harry Vermeegen in 1985
Harry Vermeegen in 1985
Volledige naam Henricus Bernardus Johannes Maria Vermeegen
Geboren 20 mei 1950
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 19802000
Bekend van Verona
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Henricus Bernardus Johannes Maria (Harry) Vermeegen (Amsterdam, 20 mei 1950) is een Nederlands (sport-)journalist en programmamaker. Harry Vermeegen is vooral bekend van de programma's die hij tussen 1982 en 1996 maakte met Henk Spaan, zoals Pisa, Verona, De Regenjas, Die 2 en Die 2: Nieuwe Koeien.

Biografie[bewerken]

Jonge jaren[bewerken]

Vermeegen groeide op in een conservatief Rooms-katholiek gezin in Amsterdam. Vermeegen voetbalde in zijn jeugd veel op straat, met onder anderen Louis van Gaal. Zijn carrière begon in 1968 bij dagblad De Tijd. Daar werkte hij eerst als foto-archivaris en koffiehaler, maar al snel als leerlingjournalist. Later werkte Vermeegen bij onder andere Nieuwe Revu en Panorama. Zijn werkwijze viel op omdat hij op een heel gemakkelijke manier moeilijk bereikbare mensen als Johan Cruijff wist te benaderen.

In de jaren 70 was Vermeegen te horen op Radio Noordzee. Hij werkte mee aan het programma AD Sport & Sportwereld, net als onder anderen Mart Smeets en Nico Steenbergen. In 1978 maakte hij voor de VARA mede het radioprogramma Tussen Start En Finish, over sport. Daar leerde hij Henk Spaan kennen.

Still uit de film Warm he

Samenwerking met Henk Spaan[bewerken]

In 1980 was Harry Vermeegen voor het eerst op televisie te zien. Hij werkte mee aan het programma Voetbal '80. Twee jaar later begon hij met Henk Spaan het satirische programma Pisa. Het programma duurde in eerste instantie slechts 10 minuten, maar trok al gauw 4,5 miljoen kijkers. De volgende seizoenen duurden de afleveringen langer en programma-onderdelen als Popie Jopie en De Gewone Man werden uitermate populair. Tussen de seizoenen door presenteerde Vermeegen in de zomers van 1984 en 1985 de Knock-out show. Dit was de Nederlandse versie van de Japanse Ultra Quiz.

In 1986 haalde Rob Out Spaan & Vermeegen naar Veronica. Daar ging Pisa verder als Verona, en opnieuw met succes. Vooral dankzij items als "De verpleegster", "Radio Perfecto", "Noordzee TV", 'De Boerderie' en 'Bovenop Het Nieuws', waarin de kreet 'Koud He?!' wekelijks werd gebruikt. Na drie seizoenen Verona werd het tijd voor iets nieuws. Spaan & Vermeegen gingen verder als Die 2. Twee andere kenmerkende personen uit Verona, t.w. Brenda Steunbeer (Linda Dubbeldeman) en Arie Boksbeugel (Ferry de Groot) kwamen niet meer terug. Onder de naam Die 2 maakten ze eerst een komische serie. Daarna volgde Die 2 Speciaal, waarbij ze twee seizoenen lang de wereld rondreisden om Nederland te promoten. In de tussentijd maakten Spaan & Vermeegen ook programma's rond sportevenementen als het EK en WK Voetbal en de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona.

Vanaf 1993 richtten zij zich volledig op sport, en dan met name voetbal in het programma Die 2: Nieuwe Koeien. Tussendoor presenteerde Vermeegen de voetbalquiz Balla Balla en het voetvolleytournooi in de Franse badplaats Juan-les-Pins.

Breuk en solocarrière[bewerken]

In 1996 ging het duo uit elkaar omdat Vermeegen zou hebben onderhandeld met producent John de Mol over een solocarrière. Hij zou willen overstappen naar de nieuwe sportzender Sport 7 en Spaan hierover niet van tevoren te hebben ingelicht. Spaan en Vermeegen maakten nog wel het laatste seizoen Die 2: Nieuwe Koeien nog wel af, daarna verbraken zij voorgoed de banden met elkaar.

Omdat Sport 7 geen lang leven beschoren was, bleef Vermeegen bij Veronica. Hij maakte daar wekelijks het programma De Regenjas en was eind jaren 90 ook een aantal maanden voetbalcommentator bij RTL 5. Hij versloeg de wedstrijden van het Nederlands Elftal.

In 2000 was Vermeegen uitgekeken op het format van de Regenjas. Voor Veronica maakte hij daarna nog FC Vermeegen en Heppie De Peppie, maar die programma's hadden weinig succes.

Vermeegen maakte vanaf 2002 geen televisie meer wegens gezondheidsproblemen, die door een goedaardige hersentumor werden veroorzaakt. Daarvan werd Vermeegen in 2003 verlost; hij was dan inmiddels naar de Amerikaanse staat Florida verhuisd na vijftien jaar op Aruba te hebben gewoond.

Comeback[bewerken]

In 2006 keerde Vermeegen weer even terug op de Nederlandse televisie. Voor het TROS-programma Zomeravondcafé maakt hij reportages over het WK Voetbal van dat jaar in Duitsland. Na zijn documentaire over het verblijf van Ajax in Zuid-Afrika tekende Vermeegen een contract bij SBS 6; daar maakte hij tussen 2008 en 2010 een reeks Oranjejournaals en Harry van Oranje.

Vanaf 2011 presenteerde Vermeegen twee seizoenen lang het programma Leven Als Een Prof op RTL 7; ook werd hij weer voetbalcommentator bij Veronica-radio.

Sinds 2013 maakt Vermeegen filmpjes op YouTube.

Top 40[bewerken]

Harry Vermeegen stond ook meerdere keren in de Nederlandse Top 40. Samen met Henk Spaan had hij hits met onder meer De Gewone Man, Popie Jopie, Koud He?! en Tiet Veur Een Pafke. Voor het EK 2000 nam Vermeegen de single 1-2-3-4 Dennis Bier op. De tekst verwijst naar voetballer Dennis Bergkamp. Het nummer werd geschreven door Guus Meeuwis. Voor het WK 2006 nam Vermeegen het nummer We Scoren We Winnen op met Wolter Kroes, maar dat werd geen hit. In de zomer van 2009 heeft hij de single Warm He opgenomen, de klimaatversie van Koud He. Deze single met bijbehorende clip heeft hij opgenomen op initiatief van Stichting Natuur en Milieu.

Discografie[bewerken]

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Stille Willem 1981 tip6 -- als 'Henk Spaan & Harry Vermeegen'
Als Ik Maar Niet Op M'n Poef Hoef 1983 26-3-1983 26 4 als 'Pisa'
De Gewone Man 1984 17-3-1984 17 5 als 'Pisa'
Popie Jopie 1985 23-3-1985 5 9 als 'Pisa'
Koud Hè 1987 12-12-1987 17 5 als 'The V-Boys'
Tiet Veur 'Un Pafke 1988 20-2-1988 6 11 als 'Harko + Pao', Alarmschijf
1,2,3,4 Dennis bier 2000 3-6-2000 27 5 als 'Harry Vermeegen'

Bibliografie[bewerken]

Vermeegen heeft voornamelijk over sport geschreven. In 1995 publiceerde hij het boek Ballenjongen, over bijzondere ontmoetingen met voetballers. In 2001 volgt het boek Voetbal & Co.