Harry Vermeegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Harry Vermeegen
Harry Vermeegen in 1985
Harry Vermeegen in 1985
Volledige naam Henricus Bernardus Johannes Maria Vermeegen
Geboren 20 mei 1950
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 19802000
Bekend van Verona
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Henricus Bernardus Johannes Maria (Harry) Vermeegen (Amsterdam, 20 mei 1950) is een Nederlands (sport-)journalist en programmamaker. Harry Vermeegen is vooral bekend van de programma's die hij tussen 1982 en 1996 maakte met Henk Spaan, zoals Pisa, Verona, De Regenjas, Die 2 en Die 2: Nieuwe Koeien.

Biografie[bewerken]

Vermeegen groeide op in een conservatief Rooms-katholiek gezin in Amsterdam. Vermeegen voetbalde in zijn jeugd veel op straat, met onder anderen Louis van Gaal. Zijn carrière begint in 1968 bij dagblad De Tijd. Daar werkt hij eerst als foto-archivaris en koffiehaler, maar al snel als leerlingjournalist. Later werkt Vermeegen bij onder andere Nieuwe Revu en Panorama. Zijn werkwijze valt op omdat hij op een heel gemakkelijke manier moeilijk bereikbare mensen als Johan Cruijff benadert.

In de jaren 70 is Vermeegen te horen op Radio Noordzee. Hij werkt mee aan het programma AD Sport & Sportwereld, net als onder anderen Mart Smeets en Nico Steenbergen. In 1978 maakt hij voor de VARA mede het radioprogramma Tussen Start En Finish, over sport. Daar leert hij Henk Spaan kennen.

Still uit de film Warm he

Televisie[bewerken]

In 1980 is Harry Vermeegen voor het eerst op televisie te zien. Hij werkt mee aan het programma Voetbal '80. Twee jaar later begint hij met Henk Spaan het satirische programma Pisa. Het programma duurt in eerste instantie slechts 10 minuten, maar trekt al gauw 4,5 miljoen kijkers. De volgende seizoenen duren de afleveringen langer en programma-onderdelen als Popie Jopie en De Gewone Man worden uitermate populair. In de zomers van 1984 en 1985 presenteert hij de Knock-out show.

In 1986 haalt Rob Out Spaan & Vermeegen naar Veronica. Daar gaat Pisa verder als Verona. Het is opnieuw een succes, vooral dankzij items als "De verpleegster", "Radio Perfecto", "Noordzee TV", 'De Boerderie' en 'Bovenop Het Nieuws', waarin de kreet 'Koud He?!' wekelijks werd gebruikt. Na drie seizoenen Verona wordt het tijd voor iets nieuws. Spaan & Vermeegen gaan verder als Die 2. 2 Andere kenmerkende personen in de serie, Brenda Steunbeer (Linda Dubbeldeman) en Arie Boksbeugel (Ferry de Groot) komen niet meer terug. Eerst maken ze onder die naam een komische serie. Daarna maken ze twee seizoen Die 2 Speciaal, waarbij ze Nederland in het buitenland promoten. Weer later richten Spaan & Vermeegen zich volledig op sport en dan met name voetbal in het programma Die 2: Nieuwe Koeien. In de tussentijd maakten Spaan & Vermeegen ook programma's rond sportevenementen als het EK en WK Voetbal en de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona.

In 1996 gaat het duo uit elkaar omdat Vermeegen zou hebben onderhandeld met producent John de Mol over een solocarrière. Vermeegen wilde overstappen naar de nieuwe sportzender Sport 7 en zou Spaan daar van tevoren niet over hebben ingelicht. Het duo maakte het laatste seizoen Die 2: Nieuwe Koeien nog wel af en ging daarna voorgoed uit elkaar.

Omdat Sport 7 geen lang leven beschoren is, blijft Vermeegen bij Veronica en maakt daar wekelijks het programma De Regenjas. Dit houdt hij vol tot 2000, als hij op het format is uitgekeken. Voor Veronica maakt hij daarna nog Balla Balla, FC Vermeegen en Heppie De Peppie, maar die programma's hebben weinig succes. Eind jaren 90 is Vermeegen ook een aantal maanden voetbalcommentator bij RTL 5. Hij verslaat de wedstrijden van het Nederlands Elftal.

Vanaf 2000 maakt hij geen televisie meer door gezondheidsproblemen, die door een goedaardige hersentumor veroorzaakt worden. Daarvan wordt Vermeegen in 2003 verlost. Hij woont dan inmiddels in Florida in de Verenigde Staten.

In 2006 keert Vermeegen even terug op de Nederlandse televisie. Voor het TROS-programma Zomeravondcafé maakt hij reportages over het WK Voetbal van dat jaar in Duitsland.

Vrijdag 10 oktober 2008 maakt hij zijn echte comeback op tv bij SBS6 met een nieuw voetbalprogramma.

Vanaf 5 september 2011 is Harry Vermeegen te zien op RTL 7 met het programma Leven als een prof.

Top 40[bewerken]

Harry Vermeegen stond ook meerdere keren in de Nederlandse Top 40. Samen met Henk Spaan had hij hits met onder meer De Gewone Man, Popie Jopie, Koud He?! en Tiet Veur Een Pafke. Voor het EK 2000 nam Vermeegen de single 1-2-3-4 Dennis Bier op. De tekst verwijst naar voetballer Dennis Bergkamp. Het nummer werd geschreven door Guus Meeuwis. Voor het WK 2006 nam Vermeegen het nummer We Scoren We Winnen op met Wolter Kroes, maar dat werd geen hit. In de zomer van 2009 heeft hij de single Warm He opgenomen, de klimaatversie van Koud He. Deze single met bijbehorende clip heeft hij opgenomen op initiatief van Stichting Natuur en Milieu.

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
1,2,3,4 Dennis bier 2000 3-6-2000 27 5

Bibliografie[bewerken]

Vermeegen heeft voornamelijk over sport geschreven. In 1995 publiceerde hij het boek Ballenjongen, over bijzondere ontmoetingen met voetballers. In 2001 volgt het boek Voetbal & Co. Sinds 2013 maakt Vermeegen filmpjes op YouTube.