Kegel (categorietheorie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de categorietheorie, een abstract deelgebied van de wiskunde, is de kegel van een functor een abstracte notie die wordt gebruikt om de limiet van deze functor te definiëren. Kegels komen ook op andere plaatsen binnen de categorietheorie voor.

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

Laat een diagram in zijn. Formeel is een diagram niets meer dan een functor van naar . De verandering in terminologie geeft het feit weer dat wij over denken als alsof een familie van objecten en morfismen in indexeert. De categorie wordt als een indexcategorie gezien. Het is zoiets als een geïndexeerde familie van objecten in de verzamelingenleer. Het verschil is dat hier ook morfismen zijn gedefinieerd.

Laat een object van zijn. Een kegel van naar is een familie van morfismen

voor elk object van , zodat voor elk morfisme in het onderstaande diagram commutatief is:

Deel van een kegel van N naar F
Deel van een kegel van N naar F

De meestal oneindige verzameling van al deze driehoeken kan, gedeeltelijk, worden afgebeeld in de vorm van een kegel met top . Van deze kegel zegt men soms dat deze vertex en basis heeft.

Men kan de duale notie van een kegel van naar ook definiëren door alle bovenstaande pijlen in richting om te draaien. Deze duale wordt ook wel een cokegel genoemd. Een kegel van naar is een familie van morfismen

voor elk object van , zodat voor elk morfisme in het onderstaande diagram commutatief is:

Deel van een kegel van F naar N
Deel van een kegel van F naar N