Keizerslaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Keizerslaan
Geografische informatie
Locatie       Brussel, Vlag van België België
Begin Albertinaplein/Kantersteen
Eind Accolaystraat/Heilige Geeststraat
Lengte 400 m
Portaal  Portaalicoon   Steden

De Keizerslaan (Frans: Boulevard de l'Empereur) is een straat binnen de Vijfhoek van de Belgische hoofdstad Brussel. Ze loopt van het Albertinaplein en de Kunstberg naar de Accolaystraat en de Heilige Geeststraat. De Keizerslaan is het zuidelijk sluitstuk van de brede laan op de Noord-Zuidverbinding. Ze volgt op de Pachecolaan, de de Berlaimontlaan en de Keizerinlaan. In het zuiden loopt de straat in de Kapellestraat en de Ursulinenstraat over en in het noorden in het Kantersteen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Keizerslaan werd pas na de inhuldiging van de Noord-Zuidverbinding voltooid, met de bouw van een metalen viaduct over het Gerechtsplein van 1956 tot 1958. De Steenpoort, de Keizersstraat en de Guldenstraat maakten tot dan deel uit van de invalsweg in het verlengde van de Hoogstraat, maar werden door de Keizerslaan opgeslorpt. Op de plaats waar dit tracé de stad in de middeleeuwen binnendrong bevindt zich de Anneessenstoren, een verdedigingstoren van de eerste stadsomwalling van de 11e tot 13e eeuw.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

De Keizerslaan wordt voornamelijk gekenmerkt door kantoor- en appartementsgebouwen van vijf tot zes bouwlagen uit de jaren 1950 en 1960. Enkele opvallende gebouwen zijn:

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]