Kenneth Montgomery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kenneth Montgomery (Belfast, 28 oktober 1943) is een Britse dirigent.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Montgomery studeerde aan het Royal College of Music in Londen bij Sir Adrian Boult. Hij studeerde verder in Hamburg bij Hans Schmidt-Isserstedt, in Siena bij Sergiu Celibidache en ook bij Sir John Pritchard.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Montgomery begon zijn professionele carrière bij de Glyndebourne Festival Opera en de English National Opera, toen nog Sadler’s Wells Opera geheten. In 1973 werd hij benoemd tot dirigent en muzikaal leider van het Bournemouth Sinfonietta en twee jaar later werd hij dirigent en muzikaal leider van de Glyndebourne Touring Opera. Hetzelfde jaar maakte hij zijn debuut bij het Royal Opera House Covent Garden, in Le nozze di Figaro. Na zijn debuut bij De Nederlandse Opera L'Ormindo van Francesco Cavalli in 1970 ging hij steeds meer in Nederland werken. In 1975 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Omroep Orkest (later het Radio Symfonie Orkest), waar later het Groot Omroepkoor bij kwam. Met het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor was bij betrokken bij veel uitzendingen voor de Nederlandse radio.

Opera[bewerken | brontekst bewerken]

Bij De Nederlandse Opera leidde hij onder andere producties van Maurice Ravels L’heure espagnole, Manuel de Falla’s El retablo de maese Pedro, Leoš Janáčeks Kát’a Kabanová en Engelbert Humperdincks Hänsel und Gretel. Ook was hij dirigent bij de Nationale Reisopera in een productie van Mozarts Idomeneo. Montgomery dirigeerde bij operahuizen in de Verenigde Staten (Santa Fe, San Diego en Baltimore), Canada (Toronto en Vancouver), Australië (‘’Australian State Opera’’, Adelaide), Frankrijk (Opéra de Paris, Marseille), België (Koninklijke Muntschouwburg in Brussel) en Italië (La Resurrezione van Georg Friedrich Händel in het Teatro alla Scala in Milaan). Hij had ook een aantal vaste aanstellingen als operadirigent: in 1985 werd hij artistiek leider en dirigent van de Opera van Noord-Ierland en in 1991 werd hij directeur van de opera-afdeling van het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) in Den Haag. Deze leerstoel werd er speciaal voor opgericht. Nadat de opera-afdelingen van de conservatoria in Den Haag en Amsterdam fuseerden tot de Opera-academie, was Montgomery twee jaar de artistiek directeur. Hij geeft nog steeds masterclasses in Den Haag.

Montgomery leidde producties van uiteenlopend repertoire, variërend van barok tot hedendaags muziektheater. Hij dirigeerde onder andere L’Ormindo van Francesco Cavalli, Lucia Silla van Wolfgang Amadeus Mozart, Otello van Gioacchino Rossini, Iphigénie en Aulide van Christoph Willibald Gluck, Moses und Aron van Arnold Schönberg (Holland Festival) 1986), Death in Venice en Peter Grimes van Benjamin Britten, Cendrillon van Jules Massenet en Julius Caesar van Georg Friedrich Händel.

Symfonieorkesten[bewerken | brontekst bewerken]

Naast operaproducties leidt Montgomery ook regelmatig symfonieorkesten. Naast de Nederlandse orkesten dirigeerde hij onder andere het Orchestre Philharmonique de Radio France, het Orchestre National de France, het Ensemble Orchestral de Paris, de Accademia Nazionale di Santa Cecilia (Rome), het Bournemouth Symphony Orchestra, het English Chamber Orchestra, het CBC Vancouver Orchestra en symfonieorkesten in België, Duitsland (Neurenberg en Münster), de Verenigde Staten (Detroit, Baltimore, Houston, Minneapolis en San Antonio), Mexico (Orquesta Filarmónica de la UNAM) en Nieuw-Zeeland. Vanaf september 2007 is Montgomery chef-dirigent van het Ulster Orchestra.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]