Kenneth Snelson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kenneth Snelson
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren 1927
Overleden 2016
Geboorteland Verenigde Staten
Beroep(en) Beeldhouwer, fotograaf
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Needle tower II (1968) Kröller-Müller Museum

Kenneth Snelson (Pendleton (Oregon), 29 juni 1927 - Manhattan, New York City, 22 december 2016) was een Amerikaans beeldhouwer en fotograaf.

Sculptuur Needle tower II recht van onderaf gezien.

Leven en werk[bewerken]

Snelson werd geboren in 1927 in Pendleton, Oregon. Hij studeerde aan de University of Oregon in Eugene, aan het Black Mountain College en bij Fernand Léger in Parijs. Zijn sculpturen en foto's zijn in vele tientallen galeries tijdens evenzovele solo-exposities over de hele wereld tentoongesteld. Hij woonde in New York City met zijn vrouw, Katherine.

Snelson was een van de stichters van ConStruct, een galerie, in eigendom van kunstenaars, die tentoonstellingen organiseerde van grootschalige metaalsculpturen in de Verenigde Staten. Andere leden waren onder anderen Mark di Suvero, John Raymond Henry, Lyman Kipp en Charles Ginnever. Snelson is uitgekozen voor zijn ontwerp voor een antenne op de Freedom Tower op de plek van het World Trade Centre in New York City ontworpen door het Architectenbureau Skidmore, Owings and Merrill.

Snelson en Nederland[bewerken]

Snelsons eerste solotentoostelling in Europa was in 1969 in het beeldenpark van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Getoond werden 6 werken van Snelson, waarvan 1 werk is blijven staan, de gecompliceerde sculptuur Needle tower II (1968). Recht onder het werk staand en omhoog kijkend heeft het buizenwerk de vorm van een ster.

Needle tower is een grotere versie van de oorspronkelijke Needle Tower, die te zien was geweest op een tentoonstelling in het Fort Worth Art Center Museum in Fort Worth, Texas en was verkocht aan Joseph Hirshhorn, die het werk in 1974 weer schonk aan het Hirshhorn Museum and Sculpture Garden in Washington D.C..

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Busch, Julia M. A Decade of Sculpture: the New Media in the 1960's (The Art Alliance Press, Philadelphia 1974) ISBN 0-87982-007-1

Externe links[bewerken]