Kenny Guinn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kenny Guinn
Kenneth Carroll Guinn
Kenneth Carroll Guinn
Geboren 24 augustus 1936
Garland, Arkansas
Overleden 22 juli 2010
Las Vegas, Nevada
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Kenneth Carroll Guinn
Religie Episcopalisme
27e gouverneur van Nevada
Aangetreden 4 januari 1999
Einde termijn 1 januari 2007
Voorganger Bob Miller
Opvolger Jim Gibbons
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Kenneth Carroll "Kenny" Guinn (Garland (Arkansas), 24 augustus 1936 - Las Vegas (Nevada), 22 juli 2010) is een Amerikaanse opvoedkundige en zakenman die van 1999 tot 2007 de gouverneur was van de staat Nevada. Guinn is lid van de Republikeinse Partij.

Levensloop[bewerken]

Guinn studeerde bewegingskunde aan de Fresno State University. In 1957 behaalde hij daar een Bachelor of Arts. In 1970 verkreeg hij nog een doctoraat aan de Utah State University. Van 1969 tot 1978 was hij hoofdbestuurder van het Clark County School District. Van 1978 tot 1987 was hij vicepresident van de bank Nevada Savings and Lona. Daarna was hij voor een jaar bestuursvoorzitter van de PriMeritBank en later, van 1988 tot 1993, bestuursvoorzitter van Southwesth Gas Corporation. Daar was hij tot 1997 werkzaam. In de tussentijd, van 1994 tot 1995, was hij op ad interimbasis president van de Universiteit van Nevada.

Zijn politieke carrière begon in 1998. Guinn stelde zich verkiesbaar voor het gouverneurschap van de staat Nevada en versloeg zijn Democratische opponente Jan Laverty Jones, op dat moment burgemeester van Las Vegas. Als gouverneur kwam hij bekend te staan als een gematigd Republikein. Tijdens zijn eerste termijn ontwierp hij de Millennium Scholarship. Dat was een programma dat alle middelbare scholieren van de staat de mogelijkheid gaf met een beurs aan één van de universiteiten in Nevada te studeren. Ook hervormde hij het belastingstelsel van de staat. Nevada verkreeg haar geld vooral uit toerisme en had daarom geen inkomstenbelasting. Guinn vond dat geen solide basis en voerde daarom de inkomstenbelasting in. Van verschillende kanten kreeg Guinn kritiek, maar hij werd ook van veel kanten geloofd voor zijn controversiële beslissing.

Guinn werd in 2002 herkozen. In 2006 kon hij zich niet meer verkiesbaar stellen, omdat volgens de grondwet van Nevada iemand slechts twee termijnen gouverneur mag zijn. Guinn weigerde echter Jim Gibbons, de Republikeinse kandidaat voor het gouverneurschap, te steunen, vanwege een conflict destijds rondom de belastingverhoging.

Na zijn gouverneurschap werd Guinn lid van de Raad van Bestuur van MGM Mirage Group, een hotel- en casinobedrijf. Hij overleed op 22 juli 2010 nadat hij van het dak van zijn huis viel in Las Vegas.